От следващия сезон Източната и Западната „Б” групи ще бъдат съставни от по 16, а не от по 14 отбора, както е момента. Това гласи най-важната промяна в наредбата на Българският футболен съюз.

Ще се включат отборите заели вторите места във В групите, като при различни обстоятелства е възможно да се проведат баражи между третите тимове в подреждането.

 

Ако Миньор Перник спечели баража срещу Калиакра, тимът на Чавдар ще остане в Западната Б група. Решителният мач ще се играе на стадиона на Ботев в Пловдив, Севлиево или Ловеч. Това ще бъде решено утре.

„Липсват достатъчно мачове на професионалистите и затова стигаме до това решение”, каза вицепрезидентът на футболната ни централа Стефан Орманджиев, след заседанието на Изпълкома днес.

От следващия сезон в тимовете от „Б” групите ще могат да участват само до петима футболисти с аматьорски договори и те трябва да са на възраст до 21 години. Всички останали трябва да са професионалисти.

Друга промяна в наредбата е свързана с допинг контрола след мачовете, който няма да бъде по желание на футболните клубове, а по решение на комисията. БФС ще изготви специален регламент за екипите на отборите, на които ще има повече място за реклама на спонсори.

В дисциплинарния.правилник пък ще залегнат промени за работата на журналистите и уеднаквяване на миксзоните на всички стадиони.

Орманджиев допълни, че няма да бъде допускано на пейката по време на мач отборът да бъде воден от лице, което не притежава треньорски лиценз „Про”. Това означава, че и старши треньорът и неговият помощник трябва да имат такъв лиценз, за да може единия да изпълнява функциите, ако другия е наказан.

В наредбата е залегнала и точка, според която професионалните клубове задължително трябва да назначат кондиционен треньор и лекар, като медицинско лице трябва да има и в Детско юношеската школа.

Също така бе утвърдено намерението от предишния изпълком да бъде премахнато наказанието „Закрити врата” и да бъде заменено с лишаване от домакинство.