Отборът на Белгия записа втора победа на Европейското първенство по баскетбол след инфарктен успех над Литва със 76:74 точки в третия кръг от група D на шапионата. Така белгийците вече са с две победи и една загуба, след като в първите си срещи загубиха от Латвия и надвиха Естония.

Победата за Белия донесе Мат Лоджески буквално с финалната сирена на двубоя и след като реферите няколко минути гледаха видеозапис на стрелбата, в крайна сметка признаха коша.

Литовците определено могат да съжаляват за двубоя, в който допуснаха сериозни спадове и имаха лош ден в стрелбата, реализирайки само една тройка от 13 опита. Литва също вече е с актив две победи и една загуба, след успехите над Украйна и Латвия в началото на шампионата.

Литва дръпна с 20:12 след първата четвърт и 3 минути преди почивката водеше с 34:21, но позволи изравняване за 35:35 точки след първото полувреме.

След почивката водени от Йонас Валанчиунас литовците постепенно наваксаха и поведоха със 72:68 точки 2.30 минути преди края на мача, но Белгия не се предаде и изравни за 74:74.

В последните секунди първо Мантас Калниетис не бе точен от тройката и пропусна да донесе успеха на Литва, а Сам ван Росом също изпусна за Белгия при последвалата бърза атака, но при добавката Лоджески не сгреши.

За Литва Йонас Валанчиунас реализира 25 точки и овладя 12 борби, а за Белгия най-резултатен бе Мат Лоджески с 20 точки, 3 борби и 5 асистенции.