Испанският съвет за спорт иска обезщетение от 1 милион евро от френското издание „Льо Монд“ за нанесени морални щети на баскетболната звезда Пау Гасол.

Председатеят на съвета Мигел Карденал и президентът на баскетболната федерация на Испания Хосе Луис Саес взеха категоричното решение да заведат дело срещу френския вестник и автора Клеман Гуйо, който публикува статията, в която обвинява Гасол, че е използвал допинг.

В публикувания материал на медията, който е със заглавие "Тайната на младостта на Пау Гасол", се твърди, че 35-годишният испански баскетболист е използвал допинг и е във връзка с Никола Терадос, лекарят, който бе изпратен на съд заради допинг аферата "Фестина", но в крайна сметка бе оправдан.

Жалбата, която е подготвена от Испанския съвет за спорт и баскетболната федерация на Испания вече е готова и ще бъде подадена в съда в близките дни.

Испанците са категорични, че искат компенсация от 1 милион евро заради накърняване на престижа, както на Гасол, така и на националния отбор на страната.

Делото се отнася до „систематичната стратегия на „Льо Монд“ срещу испанския спорт“. Съдебният иск се основава на

член 7,7 от закона на 1/1982 от 5 май, „за защита на правата на човека, правото на чест, лична и семейна неприкосновеност и защита на престижа на човека“.

Испанският съвет за спорт изисква авторът да премахне статията от онлайн изданието на „Льо Монд“. Освен това испанците ще търсят обезщетение от един милион евро за морални щети и накърняване на репутацията на испанския спорт и баскетболния национален отбор на Испания.