Европейското първенство по баскетбол за мъже за 2015-а година вече приключи, като бе белязано от няколко интересни факта.

1. Рекордът на великия Никос Галис отиде в историята.

Французинът Тони Паркър подобри постижението за най-добър реализатор в първенствата на Европа. Паркър вече има 1091 точки, втори е Дирк Новицки с 1052, а трети е Пау Гасол с 1033. Галис има в актива си отбелязани 1030 точки на шампионати на Стария континент.

Никос Галис обаче е поставил рекорда си за 34 мача, докато Гасол вече има 51 двубоя, Новицки е с 49, а Паркър – 67 мача.

Пау Гасол

източник: БГНЕС

2. Невероятният полуфинал, който изигра Пау Гасол срещу Франция.

Гасол реализира 40 от 80-е точки на Испания срещу домакина на Евробаскет 2015 Франция, а представянето му на първенството ще се помни дълго.

3. Най-голямата посещаемост в историята. В предварителната фаза посещаемостта на първенството бе с 50% по-висока от предишния шампионат в Словения. На финалния мач в Лил бе отбелязан и рекорд по най-много зрители на европейски мач на закрито, след като на „Стад Пиер Мороа“ се събраха 27 372 зрители.

Сърбия, Александър Джорджевич

източник: БГНЕС

4. Двете лица на Сърбия.

Воденият от легендата Александър Джорджевич тим бе безапелационен до полуфиналите, където се срина срещу Литва и по-късно срещу Франция в спора за бронза.

Никола Миротич

източник: БГНЕС

5. Никола Миротич и скъсаното сръбско знаме.

Подобен акт срещу националния флаг, на която и да е държава, няма как да остане незабелязан, а Миротич разбуни духовете с агресията си след поражението на Испания от Италия в груповата фаза.

Дирк Новицки

източник: БГНЕС

6. Раздялата с легендите.

Дирк Новицки се прости с немския национален тим, след отпадането на Германия в първата фаза в Берлин, макар да остави вратичка за Рио.

Василис Спанулис

източник: БГНЕС

Василис Спанулис обяви края на кариерата си в националния тим на Гърция, както и Никос Зизис и Янис Бурусис.

Владо Илиевски

източник: БГНЕС

Владо Илиевски също заяви, че приключва с националния на Македония.