Испания е новият баскетболен шампион на Европа. Испанците бяха безапелационни срещу Литва във финала, побеждавайки с 80:63 точки и заслужено си върнаха европейския трон. 

За Испания това е трета титла от Евробаскет в последните четири първенства. Тимът спечели през 2009-а и 2011-а, а в миналия шампионат останаха с бронзовите медали.

За Литва пък е утехата, че също като Испания спечели директна квота за Олимпийските игри, а отборът остава в подножието на върха със сребърните медали на второ поредно Европейско първенство.

На почивката испанците водеха с 41:33 точки след изключително категорично първо полувреме, а авансът им на моменти достигна 18 точки.

Още през първите 20 минути лидерът на Испания Пау Гасол бе натрупал 14 точки, а той завърши с 25 точки и 11 борби.

Пау Гасол бе и с основна заслуга за класирането на испанците на самия финал, а в спора за титлата също доказа класата си. Освен Гасол сред най-резултатните бе Серхио Люл с 12 точки, 6 борби и 5 асистенции, както и Руди Фернандес с 11 точки.

За Литва с по 13 точки завършиха Реналдас Сейбутис и Мантас Калниетис, а Йонас Валанчиунас се отчете с 10 точки и 9 борби, но като цяло бе спрян от испанците.

След убедителното първо полувреме, Испания не остави съмнения, че няма да изпусне инициативата, като единствено литовците успяха на моменти да намалят разликата. Нещо повече обаче, Испания не позволи.