Сребърният медал от Евробаскет 2015 ще донесе по 6500 евро на всеки със заслуги към баскетболния национален тим на Литва.

Това стана ясно, след като отборът получи премията си от 69480 евро от премиер министъра на Литва, и 100000 евро от различни спонсори, връчени от кмета на Каунас.

Целият отбор на Литва бе посрещнат с почести от хиляди фенове в родината си, след като игра втори пореден финал на Европейско първенство. Въпреки поражението от Испания в мача за титлата, литовският състав вече е със статут на национални герои, и всички от щаба получиха медал за заслуги от президента на страната.

Капитанът на баскетболния тим Робертас Явтокас разкри, че тази година всеки един от щаба ще получи равен дял от премията, а не както досега - по преценка на треньорите.

Така, 26 души - 12 играчи, петима треньори, и останалите служители - лекари, физиотерапевти, PR и администратор - ще си поделят въпросните 169 480 евро, или по 6500 на човек.

Не е ясно само дали младата надежда Домантас Сабонис може да прибере своите пари, тъй като учи в американски колеж, където правилата забраняват играчи да получават заплащане.