Литва отново ще играе финал на Европейското първенство по баскетбол, и след като през 2013-та остана на втора позиция, сега ще се опита да вземе златото в битка с Испания.

Литва победи Сърбия със 67:64 в жестока битка, и след като владееше инициативата, и имаше повече енергия през цялото време, заслужено намери място във финала.

Така за втори път поред, и общо за трети след разпада на СССР, литовците стигат до мача за титлата на Европейско първенство.

Сърбите, които бяха без загуба до полуфинала, не показаха нищо от лицето, което демонстрираха до момента, и нямаха отговор на съперника.

С успеха си, литовците си осигуриха и място на Олимпиадата в Рио догодина.

Въпреки че Литва води в 35 минути от срещата, Сърбия все пак имаше своя шанс да стигне поне до продължения, благодарение на лидера си Милош Теодосич, но не изигра финалните секунди подобаващо.

Играта на Литва също криволичеше непрекъснато, и единствено във втората четвърт балтийците имаха двуцифрена преднина, максимално достигнала 11 точки.

Литовците имаха някои страхотни отигравания - чадъри на Йонас Валанчунас, изящнни пасове на Мантас Калниетис и тройки на Миндаугас Кузминскас, но сериозния брой грешки на сметката им така и не позволи да се стигне до разлика за спокойствие.

На почивката разликата бе само една точка - 34:35, а в последната четвърт двата тима влязоха при 43:48.

Литва продължи да води с три-пет точки, докато Теодосич не взе нещата в свои ръце, и първо направи разликата само един кош, а след това, с уникална тройка, намали само до една изоставането на своите, с 15 секунди на таблото.

Литовците трепнаха и Сейбутис пропусна от фаула веднъж, за да даде 12 секунди и шанс на Сърбия поне да изравни с бързи две точки. Богдан Богданович обаче сгреши финалната атака на сърбите, а след това Мантас Калниетис оформи крайното 67:64 за Литва.

С 15 точки за Литва най-резултатен бе Йонас Валанчунас, по 13 добавиха Реналдас Сейбутис и Кузминскас, а Калниетис финишира с 12 точки и девет асистенции.

За Сърбия на ниво бе само Теодосич, със 16 точки, а по 10, но далеч от нивото си, се отчетоха Неманя Биелица и Мирослав Радулица.