Литва допълни голямата четворка на Евробаскет 2015, след като победи Италия с 95:85 след продължение, в най-драматичния четвъртфинален сблъсък.

Двубоят бе напълно равностоен от първата минута, с десетки размени на водачеството и още толкова равенства, а разликата в края бе най-голямата за целия мач.

Литва имаше водачеството в по-голям етап от срещата, но не успя да реши всичко в рамките на 40 минути. Балтийците имаха страхотен процент на стрелба, а само плеймейкърът

Мантас Калниетис имаше асистенции почти колкото целия отбор на Италия.

Звездите на "адзурите" показаха характер, но Андреа Барняни финишира с ужасна успеваемост на стрелба, а Италия изстреля доста тройки, но отбеляза само осем.

След абсолютно равностойни три части, Литва влезе уверено в четвъртата, и поведе с пет точки. В средата на частта обаче серия от 6-0, дело на Барняни и Марко Белинели изравни резултата до 74:74, преди финалните три минути от редовното време. Размяната на кошове продължи, а Данило Галинари реализира 32 секунди преди сирената за ново равенство при 79:79.

И двата отбора пропуснаха шут за спечелване на мача, и така той отиде в продължение. В него отново по-силното начало бе за литовците, а Мантас Калниетис наниза тройка за 86:81 в тяхна полза. Белинели намали, но Йонас Валанчунас отбеляза пет поредни точки, за да успокои Литва минута преди края, със седем точки аванс. Италия повече не вкара от игра, а Паулиус Янкунас приключи всичко с тройка за 93:85, с 45 секунди на таблото.

26 точки и 15 борби за нов страхотен дабъл-дабъл записа Валанчунас, 19 точки и 10 борби отчете Йонас Мачиулис, а 14 точки и 11 асистенции регистрира Калниетис.

21 точки, но от 22 опита за стрелба, вкара Барняни за Италия, Белинели приключи с 18, а Галинари - със 17.

Италия ще продължи да играе, за място в седмицата, и възможност да играе в олимпийски квалификационен турнир.

Литва и Сърбия се срещат на 18 септември, от 22 часа, в полуфинал, който ще можете да наблюдавате в GONG PLAY и в ефира на Diema Sport.