Йонас Мачиулис бе голямата звезда за Литва при победата с 85:81 точки срещу Грузия в осминафиналния мач на Европейското първенство по баскетбо. Литовците по този начин се класираха за четвъртфиналите на надпреварата, където ще се изправят срещу Италия.

Мачиулис завърши мача с 34 точки, като вкара 5 в последните 12 секунди на срещата.

Грузинците започнаха много мобилизирано мача и поведоха след първата четвърт с 20:17. Те загубиха втората част с две точки 20:22, но продължиха да водят с една на полувремето.

В третата част грузинците поведоха с 6 точки преди последната минута, когато Йонас Мачиулис изригна. Той пресече подаване и завърши бързата атака за Литва с кош и фаул, който впоследствие реализира. След това Мачиулис реализира още две точки и по този начин свали преднината на грузинците преди началото на последните 10 минути на точка – 61:62.

В последните минути на мача литовците демонстрираха по-големия си опит, а Мачиулис отново бе над всички. Литва поведе с четири точки при 80:76, но Джейкъм Пълън реализира тройка и намали пасива на грузинците само на точка. В следващата атака обаче Мачиулис върна тройката и по този начин предреши крайни изход секунди преди да изтече времето.

За Грузия Заза Пачулия отбеляза 23 точки, а 12 добави Виктор Саникидзе.

На четвъртфинала Литва ще се изправи срещу Италия.