Пау Гасол изнесе истинска наказателна лекция срещу Франция в полуфинала на Европейското първенство по баскетбол и по този начин класира Испания на финала на турнира. 35-годишният баскетболист реализира 40 точки за успеха на испанците с 80:75 точки след продължение срещу французите. Мачът се игра пред 27 хиляди зрители в Лил. По този начин Испания детронира европейския шампион Франция. Благодарение на тази победа испанците си осигуриха класиране за Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година. Испания взе сладък реванш срещу Франция за загубата, която иберийците претърпяха от „петлите“ преди година на четвъртфиналите на Световното първенство насред Мадрид.

Испанците поведоха в началото на мача за 4:2, но след това предадоха инициативата на домакините. Все пак тройка на Руди Фернандес и поредица от 7:0 точки изведе Испания напред с 32:31 секунди преди края на втората част. На почивката лидер отново бе Франция – 33:32.

Французите започнаха страхотно третата част. Николас Батум веднага реализира тройка, а Жофри Ловерн се включи много силно. Домакините успяха да натрупат преднина от 11 точки – 51:40, а до края на четвъртината оставаха две минути. Пау Гасол обаче успя да задържи испанците в играта, които изоставаха с 48:56 точки след края на частта.

Пау Гасол концентрира всички погледи върху себе си в последните 10 минути. Лидерът на Испания на практика не само върна съотборниците си в мача, но бе на път дори да измъкне победата в редовното време. Испанците дълго време бяха в ролята на догонващи, но след поредица от успешни атаки на Серхио Родригес и Паул Гасол, те поведоха с 62:61.

16 секунди преди края на сирената Испания поведе с 3 точки – 66:63 след тройка на Серхио Родригес.

След таймаута взет от французите Николас Батум реализира уникална тройка от ъгъла и изравни резултата 66:66.

До края на мача оставаха 14 секунди, но испанците не успяха да се възползват от възможността за последна атака. Пау Гасол се нагърби с последната атака в частта, но не успя да завърши успешно, защото получи чадър от Руди Гобер, който изпрати мача в продължение.

В петте минути на продължение французите демонстрираха много слаба стрелба от наказателната линия, като направиха цели седем пропуска. Пау Гасол за сметка на това бе безпогрешен и вкара осем поредни точки. Испанците поведоха със 78:75.

След това Виктор Клавер направи много голяма грешка и фаулира Николас Батум, който получи възможност на три пъти да стреля от наказателната линия. Той обаче пропусна и трите стрелби, а борбата бе взета от испанците. Те успяха да задържат топката и не позволиха на французите да извършат нарушение, а накрая Пау Гасол заби зверски в коша на съперника и оформи своя актив на 40 точки.

Освен с 40 точки Пау Гасол успя да овладее 11 борби и направи 3 асистенции. Серхио Родригес добави 15 точки, четири борби и три асистенции.

За французите Батум и Нандо де Коло завършиха с по 14 точки от общо петимата играчи, които записаха двуцифрен актив от точки. Жофри Ловерн добави 11, а Тони Паркър и Нандо де Коло завършиха с по десет.

Испания се класира за шести финал на Евробаскет от последните девет издания. На финала съперник на испанците ще бъде победителят от другия полуфинал, в който един срещу друг се изправят Сърбия и Литва.

Финалът е в неделя от 20 часа и ще може да гледате в спортните канали на Нова Броудкастинг Груп, както и на Gong Play.