Чехия стигна четвъртфиналите на Европейското първенство по баскетбол. Това стана след разгромна победа над един от силните отбори в надпреварата - Хърватия - с 80:59. 

Така чехите пренаписаха баскетболната си история, като за първи път стигнаха до този етап на шампионат на Стария континент. Това се случи в четвъртото им участие като самостоятелна държава. 

Ян Весели направи поредния си страхотен мач. Той направи дабъл-дабъл, след като беше най-резултатен на игрището с 20 точки и овладя 13 борби. С такова постижение може да се похвали и Томаш Саторански, който отбеляза 10 точки и направи 11 асистенции. 

С двуцифрен актив за победителите се отличиха още Петр Бенда, Блейк Шилб и Давид Йелинек. Те нанизаха съответно 11, 12 и 13 точки в мрежата на балканците, които така и не намериха отговор на силната игра на опонента. 

За хърватите единствени на ниво бяха Боян Богданович с 12 точки, Роко Укич с 10 и Марио Хезоня със същия актив. Като цяло обаче "шахматистите" допуснаха прекалено много грешки, от които чехите се възползваха по най-добрия начин. 

Иначе баскетболистите на Чехия наложиха убийственото си темпо от самото начало на мача и още тогава дръпнаха с девет точки. Те постепенно натрупваха все повече и повече аванс и на практика отказаха съперника си още преди почивката. 

Те не намалиха темпото и в третата част, в която разликата достигна убийствените 30 точки - 63:33. Едва накрая чехите понамалиха оборотите и позволиха на Хърватия да се доближи на "само" 21 точки за крайното 80:59. 

Така Ян Весели и компания са на четвъртфинал и там чакат победителя от мача между Сърбия и Финландия.