Проект за изграждане на хотел и тренировъчна зала към Арена Ботевград бе представен вчера за обществено обсъждане.

Многофункционалният комплекс ще се реализира на няколко етапа. Първият е изграждане на тренировъчна зала, закрит басейн и СПА център, вторият – 6-етажен хотелски комплекс, трети – плажна зона с открит плувен басейн, ресторант и четвърти – паркинг. Ще бъде изградена велоалея, която ще обикаля около стадион „Христо Ботев”. Всеки един етап ще струва около 4 милиона лева, а паркингът – около милион и половина, съобщи авторът на проекта е архитект Весела Маркова.

9 участника с идейни предложения се включиха в конкурса.

”Градът би имал сериозни ползи от реализацията на този проект, най-вече защото Ботевград е спортен град, със сериозни постижения – и в баскетбола, и в други индивидуални спортове. Липсва обаче съпътстваща тренировъчна зала за провеждане на състезания на различни федерации и хотел, който да поеме нуждите на залата”, заяви кметът на града Иван Гавалюгов.

По думите му комплексът буквално ще е залепен за зала „Арена Ботевград”.

„С реализацията на проекта Ботевград ще има една от най-добрите спортни инфраструктури в страната”, добави градоначалникът.

Комплексът с хотела и тренировъчната зала са ситуирани изцяло в южната част на зала „Арена Ботевград“. Конструкцията на обекта няма да засяга тази на съществуващото спортно съоръжение. Поради малкото пространство за разполагане на много обекти в комплекса – площ за плаж, площ за детски площадки и т.н., архитект Весела Маркова си е позволила да разположи тренировъчната зала на ниво над басейна.

Легловата база на хотела предвижда 120 легла, всяко по 2.30 метра дълго. На всеки етаж ще има по два апартамента – южно и северно.

Тренировъчната зала се предвижда да бъде с височина 9 метра. В нея освен баскетбол ще се играе и волейбол.

Западно от хотела ще бъде разположен ресторант, плажна зона с малък външен басейн, детски площадки пред ресторанта с озеленена площ. Паркингът ще бъде разположен западно от ресторанта и южно на стадион „Христо Ботев” и ще се споделя между двата спортни обекта – зала Арена Ботевград и стадион „Христо Ботев”.

Основният вътрешен басейн ще бъде с 6 коридора и ще бъде с дължина 25 метра. Неговите параметри ще позволяват провеждането на състезания. Ще има достатъчна площ за разполагане на трибуни и шезлонги. Главният коридор ще отвежда към мъжки и дамски съблекални.

На първия етаж ще бъде разположен СПА център, който ще бъде оборудван със сауна, солна и парна баня със съответните душове и санитарни възли, и зони за отдих. Хотелът ще бъде с две рецепции, едната от които ще за СПА центъра, който ще е с индивидуална стълбищна клетка. Входът към комплекса и най-вече към хотела ще бъде откъм ул.”Захари Стоянов”./bgbasket.com