Съдбата на неуспелия в борбата за промоция в елита Бдин Видин ще стане ясна до края на следващата седмица. Видинчани завършиха на 3-о място в Западната Б група и не успяха да се доберат дори до участие на бараж за влизане в А група.

На 17 май в клуба от крайдунавския град е получено писмо от Лицензионната комисия на БФС, с което те са уведомени, че поради неизплатени стари финансови задължения им е отказан лиценз.

От стадион Бенковски обжалваха, а на 6 юни трябва да научат дали протестът им е уважен. При позитивен резултат Бдин ще се състезава в единната Б група, а иначе се връща в трета дивизия.

Задълженията основно са към бивши играчи и треньори, включително и наставниците Христо Марашлиев и Альоша Андонов. Те са над 50 000 лева. Собственикът на Бдин Димитър Герасимов пък получил невярна информация колко са старите финансови тежести на клуба и сега се оказало, че са досат повече от това, което му е представено.

Той обаче все още е готов да продължи проекта си във Видин, но иска съпричастност и от общината. Видин обаче е един от градовете, които са най-зле откъм финанси и приходи, така че едва ли местната власт може да се отзове сериозно.

Играчите пък чакат решението за лиценза и дали ще продължава този отбор да се състезава в професионалния футбол пак до края на следващата седмица.

Освен Бдин, лицензи не са получили Черноморец Поморие и Академик София. И тези два клуба са обжалвали решението да им бъде отказан достъп до единната Б група и чакат решението.

Победителите от четирите В групи, както и евентуални други поканени за Б група отбори от аматьорския футбол ще имат по-дълъг срок за представяне на документите и финансовите гаранции.