Горна Малина ще има своята нова спортна база

Публикувана в 15:46 на 15 май 2012 1008 0

Горна Малина ще има своята нова спортна база

В месеца на спорта стартира изграждането и реконструкцията на новия „Спортен комплекс Горна Малина”. Проектът е финансиран по мярка 321 „Основни услуги на населението в селските райони” по програма „Развитие на селските райони” на Европейския земеделски фонд.

Заместник-министърът на физическото възпитание и спорта Иван Ценов и кметът на община Горна Малина Емил Найденов направиха първата копка за изграждане на нова многофункционална зала и обновяването на градския стадион и трибуните към него, атлетическата писта, административната сграда и игрищата по футбол, баскетбол и волейбол.

5,8 милиона лева струва реализирането на проекта, който трябва да бъде завършен от фирмата изпълнител „Водстрой 98” за срок от 6 месеца.

Официалната церемония започна с молебен за успех, отслужен от отец Серафим. Да даде старт на строежа дойде цялата културна общественост на Горна Малина, кметовете на кметства, общински съветници, както и известни спортни лица - волейболни легенди Петко Петков, Борислав Кьосев и съпругата му Мила Кьосева, председателят на федерацията по волейбол инж. Данчо Лазаров, известният футболен треньор Георги Тодоров, олимпийската шампионка по гребане и председател на Федерацията на ветераните спортисти Здравка Йорданова, актьорът Тончо Токмакчиев и други.

„За нас като Министерство на физическото възпитание и спорта един от основните приоритети в работата ни е реновирането и изграждането на нова добра, европейска спортна инфраструктура. Надявам се, че след шест месеца ще дойдем отново пак тук - на откриването на спортния комплекс, който ще даде възможност не само на децата от Горна Малина да спортуват при по-добри условия, но и да се провеждат лагери и спортни мероприятия на по-високо ниво”, така заместник-министър Иван Ценов пожела успешен старт на строежа.

Да видят началото бяха дошли и ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” - с. Априлово, възпитаници на ОУ „Отец Паисий” - с. Долно Камарци, и деца от СОУ „Христо Ботев” - Горна Малина. На всички тях заместник-министър Ценов подари спортни пособия, за да развиват своите умения по футбол, волейбол, баскетбол, тенис на маса и бадминтон.

Кметът на Горна Малина каза, че това е първият мащабен проект на общината, един изстрадан обект, чието начало е поставено през 87-88 година, но едва сега намира своята реализация.

„Решихме, че трябва да дадем перспектива на младите, за да имат желание да остават на територията на общината. 17 май е ден на спорта и е професионален празник на хората, които работят в тази сфера, какъв по-добър повод да отбележим празника днес с първа копка на този прекрасен комплекс, разработен по всички изисквания. Освен за професионален спорт той ще има възможност да се ползва от всички хора”, каза Емил Найденов.

Трябва да си регистриран, за да коментираш

КОМЕНТИРАЙ

*Коментирай конкретната статия и използвай кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание!