Българският национал Александър Тонев записа едва третия си мач от началото на сезона за своя Кротоне, но не можа да помогне на тима си да изплува от дъното на Серия А. В среща от 7-ия кръг на калчото новакът претърпя поражение с 0:2 от Каляри и записа 6 загуба от старта кампанията.

Тонев започна мача по дясното крило от първата минута, ала като цяло тимът му беше тотално надигран от домакините. Бившият играч на Астън Вила и Лех Познан бе заменен в 74-ата минута.

Каляри беше много деен в предни позиции, знаейки, че среща един от аутсайдерите в първенството. В 25-ата минута Панайотис Тахтсидис отправи шут от около десетина метра към вратата на Алекс Кордас, който съумя да се намеси. В 38-ата обаче стражът на Кротоне беше безпомощен, когато Давиде Де Дженаро получи пространство и не се уплаши да шутира от сериозна дистанция. Кълбото влетя със страшна сила в долния ляв ъгъл зад Кордас – 1:0.

След паузата Каляри потърси бърз гол и успя да го постигне. В 56-ата минута Марко Бориело стреля опасно от вътрешността на наказателното поле, а топката срещна напречната греда. Симоне Падоин стигна първи до топката и отправи добавка, която рикошира в защитник и съвсем заблуди Кордас – 2:0.

Оттук до края сардинци се успокоиха и не натискаха с всяка атака, но обезвереният съперник постоянно им предоставяше възможности. В 62-ата шут на Никола Муру прелетя на сантиметри покрай десния стълб, а в 69-ата Кордас направи поредното си чудесно спасяване след шут на Ди Дженаро.

Въпреки всичко гостите успяха да направят заключителните минути интересни с попадение в продължението на срещата. Адриан Стоян прониза вратата на Каляри със зрелищен пряк свободен удар, като успя да опъне мрежата зад вратаря Рафаел с шут от близо 40 метра.

Загубата оставя Кротоне на дъното само с 1 точка от първите 7 мача, докато Каляри излезе на 9-а позиция с 10 пункта.

Петаня празнува гола си срещу Наполи.

източник: Gulliver/Getty Images

В друг мач от кръга Аталанта сътвори голямата изненада, като надигра гостуващия Наполи с 1:0. По този начин неаполитанци вече изостават на 4 точки от лидера Ювентус и могат да бъдат застигнати от Интер.

Отборът на Маурицио Сари стартира със самочувствие в Бергамо и рано в мача Лоренцо Инсиние стреля опасно от пряк свободен удар. Още в 9-ата минута обаче неаполитанци бяха попарени. Папу Гомес проби отляво и центрира, като топката мина над Калиду Кулибали и удари в лицето Фаузи Гулам. Така тя стигна у Андреа Петаня, който я остави да тупне на тревата и с шут от въздуха разстреля Пепе Рейна за 1:0.

Попадението коренно промени статуквото и Аталанта се превърна в по-опасния отбор, докато „везувиани“ имаха трудности в изграждането на играта си. В 34-ата Пепе Рейна боксира непохватно шут на Папу Гомес, а при последвалия ъглов удар Букари Драме изпрати страховит шут от дистанция, който разтресе напречната греда на гостите.

Едва в края на полувремето Наполи сътвори нещо по-интересно. В 42-ата минута Аркадиуш Милик получи пространство да овладее пред наказателното поле и веднага шутира, а вратарят Етрит Бериша отвърна с чудесно спасяване.

След паузата Аталанта умело затваряше всички подстъпи към вратата си, а в 87-ата изпусна шанс да вкара гол на успокоението. Алберто Граси показа завидна техника, за да си отвори позиция за стрелба. Пепе Рейна този път беше нащрек и се справи сравнително леко с шута на съперника.

По този начин Аталанта постигна втора поредна победа в Серия А и вече с 9 точки заема 12-о място. Наполи остава втори с 14 пункта.