Станаха ясни и последните два отбора, които напускат испанския елит и ще последват отдавна изпадналия тим на Кордоба в Сегунда дивисион. След драматични развръзки, местата си в Ла Лига губят Ейбар и Алмерия, а Депортиво Ла Коруня запази позицията си в елита. 

Новакът Ейбар, който започна много силно кампанията, но изпусна парата накрая, имаше нужда от задължителна победа над Кордоба на свой терен, но дори и това не можеше да гарантира оцеляването на тима. 

И в крайна сметка домакините взеха своето след 3:0 с голове още преди почивката. Те бяха дело на Микел Аруабарена в 6-та, Раул Навас в 11-та и Андер Капа в 34-та минути, но в крайна сметка това не донесе така желаното спасение. 

В случая "потопяващи" се оказаха хиксовете на Депортиво Ла Коруня срещу шампиона Барселона на неговия "Камп Ноу" - 2:2, както и на Гранада срещу Атлетико Мадрид - 0:0. Супер Депор стигна до хикса, след като изоставаше с 0:2 след попаденията на Меси, но Перес и Диого Саломао в последните минути изравниха и спасиха тима си. 

Последният изпадащ от тази вечер е Алмерия. имът имаше нужда от чудо срещу Валенсия и въпреки бойката игра, допусна загуба у дома с 2:3, която пък класира "прилепите" в Шампионската лига. 

Така интригата на дъното се избистри едва след последния съдийски сигнал. Депортиво Ла Коруня, Гранада и Ейбар събраха по 35 точки, но в миникласирането между тях третите се оказаха с най-малък актив и отпадат. 

Резултати от мачовете в Испания, 38-кръг:

Леванте - Елче 0:0

Атлетик Билбао - Виляреал 4:0

Селта - Еспаньол 3:2

Гранада - Атлетико Мадрид 0:0

Малага - Севиля 2:3

Райо Валекано - Реал Сосиедад 2:4

Ейбар - Кордоба 3:0

Алмерия - Валенсия 2:3