Тимът на Саутхемптън продължи да дава индикации, че кризата от началото на сезона вече е история. В 8-ия кръг на Висшата лига "светците" сразиха Бърнли у дома с 3:1, като с две попадения за победата се отчете нападателят Чарли Остин. Другото попадение за отбора на Клод Пюел вкара Нейтън Редмънд, докато Сам Воукс реализира за Бърнли от наказателен удар.

Успехът удължи серията без загуба на „светците“ в първенството до 4 поредни срещи. В тях южняците взеха 10 от общо 12-те си точки дотук, а формата им няма как да не радва Пюел. Същото важи и за формата на Чарли Остин, който вече има 4 попадения в английския елит, а общата му сметка за сезона набъбна до 7 гола. Той се разписа в 5 от последните 6 официални мача на Саутхемптън във всички турнири.

На своя „Сейнт Мерис“ футболистите на домакините започнаха устремно и още в 5-ата минута английският национал Том Хийтън трябваше да прави решително спасяване. Мат Таргет получи отляво по атаката и центрира като по конец за Остин, който стреля много силно с глава по посока долния ляв ъгъл. Хийтън показа нечовешки рефлекс и плонжира атрактивно, за да избие в корнер.

Саутхемптън продължи да доминира, а следващото чисто положение дойде в 31-ата минута. Тогава вратарят Фрейзър Форстър изрита топката мощно напред, а цялата отбрана на ланкашърци заспа и позволи на Душан Тадич да нахлуе сам срещу Хийтън. Сърбинът обаче показа лош контрол при повеждането на топката и си затвори много ъгъл, което улесни вратаря при решителното спасяване.

В края на първата част Бърнли отново се измъкна сух след изпълнение на ъглов удар. Разбъркване в пеналта позволи на Нейтън Редмънд да овладее отдясно и да си отвори коридор за стрелба отдясно. От 9-10 метра той шутира право в Хийтън, чийто ръце се огънаха и топката тръгна успоредно на голлинията. От метър-два при далечната греда Остин не успя да направи точна добавка.

Второто полувреме започна по най-добрия начин за Саутхемптън. В 52-ата минута Тадич центрира от корнер отдясно по атаката, а при далечната греда Жозе Фонте скочи високо и стреля с глава. Изстрелът доведе до кратко меле, което позволи на Остин да се разпише на по-малко от метър пред голлинията – 1:0.

Осем минути по-късно домакините увеличиха аванса си. Пак центриране на Тадич от корнер бе ключовият миг, като то дойде от другата страна. Защитата пред Хийтън много наивно позволи на кълбото да тупне около точката на дузпата, а Нейтън Редмънд не й позволи втори път да докосне тревата. Крилото шутира от въздуха към долния ляв ъгъл, като нито Хийтън, нито защитникът на голлинията съумяха да избият – 2:0.

В 66-ата минута всичко приключи за Бърнли. Резервата Сам Маккуин, който се появи още преди почивката заради контузия на Мат Таргет, нахлу много добре отляво в наказателното поле, а Гудмундсон го повали на тревата. Реферът посочи бялата точка, а Остин с готовност изпълни дузпата за 3:0.

В 73-ата и гостите получиха наказателен удар, след като Тадич си помогна с лакът, за да спре движението на съперник при центриране от корнер. Сам Воукс демонстрира хладнокръвие и вкара с шут ниско в центъра на вратата и така фиксира крайният успех на Саутхемптън с 3:1.

Със своите 12 точки „светците“ са 8-и във временното подреждане. Бърнли от своя страна допусна трето поражение в последните си четири мача за първенство и резонно се смъкна до 14-а позиция със 7 пункта.