Българският национален отбор за юноши до 17 години постигна престижна победа в контрола срещу връстниците си от Швейцария с 2:1 на стадион "Хаджи Димитър" в Сливен.

Мачът започна изключително динамично с много опасности и пред двете врати. Капитанът Кристиян Славов имаше шанс да реализира, като засече с глава центриране отдясно, но топката мина на сантиметри от десния страничен стълб на гостите. Минута по-късно „кръстоносците“ получиха правото да изпълнят дузпа, след нарушение срещу Харис Самарджич. Димитър Шейтанов спаси с вещина удара от бялата точка на Робин Хусер. Нашият вратар продължи с добрите намеси и отрази удар с глава на Едмонд Рамадани в 9-та минута. Националите бързо се окопитиха и Светослав Ковачев стреля над вратата в ответната атака. В 22-та минута отново той центрира от фаул, Петко Христов свали топката на Илиян Стефанов и той майсторски я промуши под краката на противниковия вратар. Две минути след това Жан Бамерт повали откъсналия се отляво Георги Русев, за което беше санкциониран с червен картон и дузпа за нашия отбор. Тонислав Йорданов от „Литекс“ се нагърби с изпълнението, но вратарят на швейцарците спаси неговия удар. До края на полувремето Тонислав Йорданов имаше още две добри възможности за отбелязване на гол, но пропусна да удвои.

В първите минути на второто полувреме високото темпо се запази. Швейцарците изравниха в 49-та минута след пас от дълбочина и самостоятелен пробив на Едмонд Рамадани. Българите отговориха светкавично и Тонислав Йорданов възстанови преднината ни две минути по-късно, след като се ориентира най-добре в наказателното поле при рикоширала топка от противников защитник, след удар на Георги Русев. В 72-та минута нападателят на „ДИТ“ Георги Русев можеше да увеличи резултата, след като надбяга двама защитници отляво, но вратарят отрази удара му.

Ето и мнението на селекционера Александър Димитров след мача: "Доволни сме от победата над един класен съперник, какъвто е отборът на Швейцария, с много добри футболисти. Доволен съм особено от играта във фаза защита през по-големи периоди от мача и реакцията след загубата на топката. Доволен съм от характера, който проявиха играчите и бързата им реакция, след като получихме изравнителния гол. Веднага увеличихме оборотите и още в първата ситуация, която имахме, отбелязахме втори гол. Това, от което не съм доволен и имам претенции е към владеенето на топката, нещо върху което ще работим. След мача тези, които играха направиха възстановителна тренировка, а тези които не играха - тренираха."

Следващият мач е в четвъртък 05.03. от 14:00  часа отново на стадион „Хаджи Димитър“.

Съставът на България:

12. Димитър Шейтанов

2. Димитър Савов

4. Радослав Димитров

5. Кристиян Славов - капитан

6. Георги Русев (Исмет Рамадан)

8. Ивайло Климентов (Асен Чандъров)

9. Тонислав Йорданов (Алекс Боримиров)

10. Илиян Стефанов

11. Светослав Ковачев (Георги Чукалов)

14. Матео Стаматов (Павел Головодов) 

15. Петко Христов