Съвместна публикация на вестник Тема Спорт и Gong.bg

Как беше оня култов лаф на Ники Митов? „Понеделник! Вестниците! Първо място...” Така беше, макар и за седмица. Докато ЦСКА бе лидер този първи полусезон от редовния дял доста понеделници, че и делници. Нещо повече, ЦСКА си направи сам лукса преди последния кръг от този полусезон да бъде сигурен първенец, дори при поражение. Сиреч, направи си солиден аванс. Тези точки са почти уникално постижение, отчитайки факта за възможно най-малкия брой мачове, играни някога в рамките на един полусезон. Плявата в А група вече е сведена до минимум, вероятно при наличието на още 3-4 удавници на дъното можеше да се натрупа и още аванс. Тимът на Стойчо Младенов направи съвсем малко издънки. Тази в Разград е от традиционните, макар вече да е доста дразнеща липсата на гол във вратата на шампионите толкова дълго време. Тази на „Тича“ също попада в подобна графа, въпреки че може би това е единственият мач, в който червените може много да ги е яд, че пропиляха две точки в двубой, който контролираха през цялото време. И третата издънка бе на „Овча купел“. Но тогава имаше стечение на няколко обстоятелства - ЦСКА игра открито срещу Славия, на два пъти повеждаше и изпусна куп мигове да увеличи преднината си, което би предопределило изхода. Но Милен Радуканов бе надъхан докрай да блесне в този мач, белите изиграха може би най-добрите си минути през този полусезон, върху ЦСКА още тежеше отпадането от Зимбру, пък и това бе съвсем в началото на шампионата – грешки бяха допустими. Ами, май това е. Другото са само победи!

У дома дори всичките са чисти – без допуснат гол! При положение че Якуб Дивиш напоследък е доста колеблив, а като цяло ЦСКА в момента има играещ треньор на вратарите в лицето на Стоян Колев, тоест ситуацията бе кризисна в един момент, след като предишният треньор си тръгна малко след Райс М`Боли. 

В последните два мача Стойчо Младенов извади сериозни тактически козове и реално взе мачовете си с направените смени. В Стара Загора важно се оказа влизането на Карачанаков, после и на Йоаким. Онзи ден срещу Ботев пък появата на Соарес бе необходима за победния гол, а включването на Галчев размърда цялата средна линия на червените. Това показва, че наставникът вече познава съвсем детайлно качествата на своите играчи и преценява според развоя на конкретния мач. Някои биха изтълкували подобен ход и като грешка в титулярния състав, но всъщност много примери от съвременния футбол говорят именно в подкрепа на първото. Анчелоти сбърка ли с титулярите срещу Лудогорец или е похвално, че уцели точната резерва в лицето на Бензема? Връщайки се към ЦСКА, отчитаме и най-набиващия на очи факт – също донякъде положителен, в известна степен и притеснителен - шест от тези осем победи бяха постигнати с попадения единствено през второто полувреме! Това се случи срещу Литекс, Левски, Локо Пд, Локо Сф, Берое и сега срещу Ботев. Всъщност това реално са всички по-трудни победи, с изключение на лесните домакински срещу Хасково и Марек. Прибавете за цвят и мача в Монтана, където развръзката бе потърсена също към края. Хубавото като извод е, че Стойчо Младенов може да е доволен от формата на отбора. От обстоятелството, че се търси победата на всяка цена и до последно. Но в същото време буквалното проспиване на първите полувремена рано или късно ще изиграе лоша шега на ЦСКА. Реално червените разчитат в тези мачове само на 45 минути, но това не е футболна надпревара на малки вратички или турнирът „ТИМ“ в Италия. Втурването в мачовете от по-ранен етап можеше да избегне провалите във Варна и Монтана, а по този начин полусезонът за ЦСКА вече щеше да бъде оценен като почти отличен. Ако в тези първи 11 мача срещането с всеки от съперниците е удобен момент за теглене на междинна черта, то позитивите далеч надхвърлят негативите в представянето на ЦСКА. Отборът произведе и нови  любимци на публиката нови водещи фигури. Над всички са Серджиу Буш и Тончи Кукоч, но все повече радват с играта си Жуан Фелипе и Луис Соарес. И пак ще го вмъкна – очаквайте още от контузения в момента Йоаким. И ако Стивън Сънди намали малко острите влизания, ще бетонира мястото си в отбора. Тони Силва и Карачанаков продължават да редуват силни и слаби изяви, но във важни моменти са козовете на ЦСКА. Венци Василев показва прогрес в последните кръгове, нещо, което обаче не може да се каже за Маркиньос. Дивиш бе доста коментиран, там се съгласяваме с репликата на Стойчо Младенов, че самочувствието му би се възвърнало с победите. При Вальо Илиев и Тунчев водещ продължава да бъде авторитетът, който двамата носят с присъствието си в състава. Лошото е, че друг от опитните – Апостол Попов, показа криза в представянето си, а любопитното е, че това съвпадна с двете поредни повиквателни от страна на Любо Пенев за националния тим. 

Нека завършим с още две позитивни неща, с две обещания за близкото бъдеще на ЦСКА. След паузата стартира вторият полусезон от редовния дял. Червените ще имат може би най-благоприятната програма спрямо конкурентите си. Само да отбележим, че зад гърба им са пет от най-неприятните гостувания – тези в Ловеч, Разград, Стара Загора, Варна и на „Лаута“. Ако изключим формалните столични, остава едно в Коматево – то обаче ще е в последния редовен кръг и зависи много от това за какво се бори тогава Ботев. ЦСКА е длъжен да използва този си коз, всички тези пет съперника идват на „Армията“. 

А второто нещо е, че тя вече си има сектор Г. Да, остава да бъдат ремонтирани още два блока. Но освен възстановения сектор Г радостното е, че най-сетне в мача срещу Ботев той бе пълен! Стадионът заприлича на дом на отбор, който е първи в класирането! И публика, която би застанала зад този отбор дори когато това не е така. При Ники Митов издържа точно седмица. При ЦСКА ще е повече при всички положения. Колко, не се знае, но тази публика трябва да остане, трябва да бъде на трибуните. Тя едва ли скоро ще гледа на живо Роналдо или Джерард, на този етап се задоволява с доскорошни герои от Шампионската лига като Мариян Огнянов, но усещането е не по-малко хубаво. Когато си дошъл на стадиона, значи има смисъл да го правиш! А като цяло този първи полусезон за ЦСКА имаше смисъл!