В навечерието на Европейското първенство по баскетбол за мъже ви представяме няколко любопитни факти от историята на шампионатите на Стария континент. Евробаскет 2015 стартира утре, събота в Монпелие, Берлин, Рига и Загреб.

- Един отбор извън Стария континент е печелил Европейско по баскетбол и това е Египет. Общо 19 различни страни са печелили шампионат на Стария континент, а 47 различни страни са участвали, като Исландия е последната нова държава, която се включва в Евробаскет.

- За първи път Европейско първенство по баскетбол ще се проведе в четири различни страни, заради ситуацията в Украйна.

- Най-резултатният мач в историята на Европейските първенства е през 1955-а година със 140 точки отбелязани от Полша срещу Великобритания /140:44/ в първия кръг на турнира.

- Първото Европейско първенство през 1935-а година се провежда в Швейцария и е спечелено от Латвия. Всички мачове от шампионата се играят на открито. През 1946 е най-краткото Европейско в историята, което продължава само пет дни. Общо 10 отборо участват и печели Чехословакия.

- В първата фаза на шампионата през 1953-а година Югославия се нуждае от рекордните четири продължения, за да победи Израел с 57:55 точки. Най-голямата точкова разлика пък е от двубоя Съветски съюз – Дания, който завършва 118:12 точки.

- През 1947-а година Европейското първенство се провежда извън Стария континент – в Египет, като това е турнирът с най-малко участници. Само 7 отбора играят на шампионата, а три от тях дори не са от Европа – Египет, Сирия и Ливан. Домакините от Египет печелят като побеждават Франция във финала.

- Трима играчи, който тази година ще играят на Евробаскет 2105 са ставали топ реализатори в миналото – Дирк Новицки, Тони Паркъри Пау Гасол.

- Най-високият баскетболист, който е играл на Европейско първенство е черногорецът Славко Вранеш /230см/, а най-ниският – португалецът Марио-Жил Фернандеш /174см/.

- През 1971-а година Съветският съюз прави страхотна серия, която приключва след 8 победи с успех на Югославия, чийто тим става шампион. Преди това обаче Испания също побеждава руснаците на полуфинал с 80:76 точки.