Популярният баскетболен сайт eurohoops.net подреди 20-те най-големи звезди на предстоящото Европейско първенство.

Евробаскет 2015 ще можете да следите в сайта Gong.bg, и да гледате на живо по Diema Sport HD, Diema Sport 2 HD и Nova Sport от 5 до 20 септември 2015. 

№20 Богдан Богданович (Сърбия) - Богданович изигра силен сезон във Фенербахче, той е отличен стрелец от разстояние, а тази година очакванията към него ще са много по-големи. Избран от Финикс Сънс в Драфта на НБА, Богдан е и един от заместниците на Милош Теодосич за бъдещето на Сърбия.

№19 Дарио Шарич (Хърватия) - Момчето-чудо на Хърватия вече порасна, и въпреки че не изкара лесен сезон в Евролигата с Ефес Пилзен, потенциалът на Шарич продължава да вълнува специалистите. За представянето на Хърватия на Евробаскет 2015 е изключително важно как ще играе Дарио.

№18 Неманя Биелица (Сърбия) - Той се готви усилено за предизвикателството НБА, а е и настоящ MVP на Евролигата. Биелица е основен играч, навсякъде, където отиде. Крилото може всичко - подава, вкарва, играе в защита и се бори под коша. Биелица винаги има с какво да помогне на отбора си.

№17 Заза Пачулия (Грузия) - Пачулия вече е утвърден играч в НБА, един от най-реномираните центрове в Европа, и винаги се отзовава на повиквателните на националния отбор. Грузия разполага с много силен тим този път, и на 31 години, Пачулия със сигурност ще се опита да изведе като капитан отбора до по-предни позиции.

№16 Ерсан Илясова (Турция) - Турците преминават през преходен период, и 28-годишното крило е звездата на тима на Евробаскет 2015. С опита си от НБА и класата си, Илясова е нагърбен да води младоците на бъдещето на шампионата.

№15 Янис Антетокумпо (Гърция) - Само за две години името на Янис нашумя страхотно, и той е една от най-очакваните атракции на Евробаскет 2015. С изявите си в НБА той натрупа и опит, и макар още да е в началото на кариерата си, погледите ще го следят и сега.

№14 Руди Фернандес (Испания) - Руди остава една от най-противоречивите фигури в европейския баскетбол - хората или го обичат или го мразят, но Фернандес продължава да е и най-доброто леко крило в Евролигата. С проблемите на Испания с гардовете, ролята на Фернандес на Евробаскет 2015 ще е още по-значима.

№13 Марчин Гортат (Полша) - "Полският чук", както е известен, е един от най-добрите центрове в Европа. Няколко пъти той пропусна участия с националния отбор, заради проблеми със застраховките му в НБА, но сега е в състава. Полша има своите шансове в сравнително лека група, затова Гортат ще е във вихъра си.

№12 Марко Белинели (Италия) - НБА играч от калибъра на Белинели няма как да остане извън класацията. Италия разчита много на офанзивна тактика и на индивидуалната класа на баскетболистите си, затова Белинели е особено ценен. В комбинация с останалите звезди в Скуадра Адзура, Марко Белинели е истинска машина за точки.

№11 Серхио Юи (Испания) - Гардът на Реал Мадрид изигра един от най-силните си сезони, и в отсъствието на Хосе Калдерон и Рики Рубио ще има водеща роля в състава.

№10 Никола Батум (Франция) - Батум бе в основата на грандиозния успех  на Франция на Евробаскет 2013, след като изигра феноменален финал. Батум направи промяна в НБА кариерата си, и сега ще търси отправна точка именно на Европейското.

№9 Данило Галинари (Италия) - За Данило Галинари това ще е второ участие на Европейско първенство по баскетбол, след 2011-та. За Италия значението на Галинари е решаващо, след последните провали, които тимът претърпя на големите форуми.

№8 Василис Спанулис (Гърция) - Спанулис се завръща като лидер на гърците, след като ги изведе до бронза през 2009-та. Той вероятно е единственият титуляр в състава на Гърция, който не играе в НБА, но за сметка на това е двукратен шампион на Евролигата и MVP там.

№7 Боян Богданович (Хърватия) - Лидерът на хърватите направи силен сезон за Бруклин Нетс. Сега той вече е водещата фигура в амбициите на Хърватия. Домакинството на груповата фаза допълнително изисква добро представяне от хърватите, и това ще лежи на плещите на Богданович.

№6 Борис Диау (Франция) - Истински професор на терена, най-опитният играч на французите продължава да предвожда тима, въпреки годините.  Диау не пропуска шанс да защитава цветовете на страната си. Редом с младата смяна от топ играчи, Диау ще трябва да бъде стълб в отбора.

№5 Милош Теодосич (Сърбия) - Ексцентричният плеймейкър изведе Сърбия до третото място на Световното първенство миналата година, и сега отново няма да пропусне шанса да класира тима на Олимпиадата. Въпреки че титлата от Евролигата продължава да му се изплъзва, за Сърбия Теодосич винаги успява да извади най-доброто. За добро или лошо, сърбите сърбите зависят именно от неговата форма на Евробаскет 2015.

№4 Дирк Новицки (Германия) - На Дирк му предстои историческо участие на Евробаскет пред собствена публика в Берлин. Истерията в Германия става сериозна дни преди старта на Европейското, и всеки иска да види отново Новицки. Легендарният статут, с който се ползва Дирк, може би няма да помогне на страната на излезе от групата на смъртта, но въпреки това той си остава един от най-добрите на Евробаскет 2015.

№3 Йонас Валанчунас (Литва) - Литва се надява да открие вече в лицето на Йонас дълго търсения лидер, след отказването на Шарунас Ясикевичус и Рамунас Шишкаускас. Центърът на Торонто Раптърс вече години наред е най-добрият млад играч в Европа, но вече е време да се разгърне и при мъжете.

№2 Пау Гасол (Испания) - Провалът на Испания на Световното миналата година трябва да бъде изтрит на Евробаскет 2015. Испанците имат сериозни проблеми с контузии, особено в гардовата линия, затова сега високите играчи ще трябва да водят отбора, и Пау Гасол най-вече. Без брат си Марк до себе си, центърът на Чикаго Булс ще е лидерът на Испания на Европейското.

№1 Тони Паркър (Франция) - Франция ще защитава титлата си у дома, няма повече предпоставки за успехи. Тони Паркър отдавна се превърна в най-големият баскетболист в историята на Франция, но сега има шанс да утвърди иконичния си статут. Паркър няма да пропусне шанса и да класира Франция за Рио 2016, и вероятно да се сбогува с националния отбор на Олимпиадата.