Организаторите на София Оупън 2019 са подготвили и специална инициатива, с която да запознаят световните тенис звезди с българските традиции. 

В понеделник от 15:30 часа пред "Арена Армеец" част от звездните участници на турнира ще се потопят в уникалната атмосфера на традиционни български хора и звучене. 

Също така тенисистите ще получат индивидуални уроци за стъпките на родните танци, за да могат в импровизирано надиграване да се определи кой е номер 1.

Организаторите на турнира от сериите ATP 250 София Опуън 2019 съвместно със "Сдружение Азбукари" са подготвили за всички "Пробуждане с хоро". Инициативата традицинно се прави на Националния празник на България с призив за обединение на българите у нас и по света със символа на единението, енергията, силата на духа и тялото - българското хоро. Сега обаче предстои специално издание в понеделник, за да се покаже красотата и уникалното звучене на България на световните тенис звезди.

Група "Тъпани и гайди" ще пресъздадат родопския звук с изпълнение за всички на гайди, тъпан, диджериду и народен изпълнител. Традиционният български дух и звучене ще бъде продължен от клуб по народни танци "Витоша" със символа на българщината и националната ни идентичност - хорото.

Всички желаещи фенове могат също да се хванат на хорото пред "Арена Армеец". А след това и да се насладят на изключително интересните мачове още от първия кръг на "София Оупън". На централния корт не преди 16:00 часа ще излезе Адриан Андреев срещу Матю Ебдън (Австралия). 

Гвоздеят на програмата за 4 февруари е срещата между трикратния шампион от турнирите от Големия шлем Стан Вавринка (Швейцария) и финалиста от миналогодишното издание на турнира в София Мариус Копил (Румъния).