Австрийският тенисист Юрген Мелцер обяви, че ще сложи край на професионалната си кариера след Откритото първенство на Австралия в края на януари следващата година. 39-годишният Мелцер в момента е в София, където заедно с французина Едуар Роже-Васлен са поставени под номер 1 в надпреварата на двойки в българската столица.

Двамата се стремят към класиране на Финалния турнир на АТП в Лондон през следващата седмица, като имат 140 точки аванс в борбата за последното свободно място пред поставените под номер 2 в София британци Джейми Мъри и Нийл Скупски. Класиране на финала в "Арена Армеец" или отпадане на Мъри и Скупски преди полуфиналите ще гарантира на Мелцер трето участие в кариерата му в надпреварата на осемте най-добри двойки за сезона в британската столица.

Билети за събитието можете да закупите ТУК! 

Австриецът има 17 титли от 35 финала при дуетите и е достигал до шестото място в световната ранглиста. Два от трофеите му са от Големия шлем - през 2010 година на "Уимбълдън" и през 2011 година на Откритото първенство на САЩ, но в тандем с германеца Филип Печнер.

Преди да се концентрира върху кариерата си на двойки 39-годишният левичар беше сред водещите тенисисти и на сингъл, като спечели пет титли в 13 финала в Тура на АТП и се изкачи до осмото място в света през април 2011 година. Той е достигал до осминафиналите и на четирите турнира от Големия шлем поединично, а най-добрият му резултат в Мейджърите е полуфинал на "Ролан Гарос" през 2010 година.

Мелцер и Роже-Васлен излизат по-късно днес срещу българина Димитър Кузманов и сърбина Виктор Троицки в първия кръг на надпреварата в София.