Българинът Димитър Кузманов не успя да преодолее съпротивата на италианеца Салваторе Карузо в първия кръг на Sofia Open, губейки с 6:4, 4:6, 4:6. Двубоят между двамата беше изключително равностоен през цялото време, но по-голямата класа на Карузо в крайна сметка надделя в решителните моменти в края. 

Антон Узунов
24 снимки

Началото на срещата беше страхотно за българския тенисист. След труден, но успешно взет, първи гейм на свой сервис, Кузманов беше много агресивен при първото подаване на съперника и успя да стигне до пробив, за да поведе за 2:0. 

Преднината обаче не издържа дълго, след като Карузо заигра далеч по-активно, предизвиквайки редица неточности в играта на българина и връщайки пробива за 2:1 в първата част. 

Двамата продължиха равностойната среща помежду си, разменяйки си по един успешно спечелен сервис гейм за 3:2. Българинът продължи с добрите си изяви като задържаше минималната си преднина и след следващата серия геймове - 4:3. 

В осмия гейм българинът се активизира и стигна до цели 4 точки за пробив при сервиса на Карузо. Сервисът на снажния италианец обаче му помогна и той успя да обърне нещата, за да затвори гейма и да изравни резултата. Кузманов не се подаде на разочарованието обаче, спечелвайки и следващия си сервис гейм с относителна лекота. 

Десетият гейм отново беше изпълнен с възможности за българина, който този път проби Карузо и взе сета. Кузманов стигна до 3 точки за пробив, две от които бяха неутрализирани от сервиса на италианеца. При третата възможност обаче родният представител се задържа в разиграването и с помощта на мрежата Карузо сбърка за 6:4 в полза на Кузманов. 

Втората част обаче не започна по мечтания начин за българската втора ракета. След размяна на сервис геймове, Кузманов се огъна при своето подаване и допусна пробив, с който италианецът поведе с 2:1. Карузо беше убедителен на свой сервис и взе на 0 гейма за 3:1. Карузо не спря да оказва натиск върху сервиса на Кузманов и нанесе тежък удар, добирайки се до втори пробив в частта. 

Двамата играчи взеха следващите си подавания и точно, когато изглеждаше, че частта ще завърши, Кузманов намери съпротивителни сили. Той спаси сетбол и на свой ред, след страхотен минаващ удар, успя да пробие и да намали резултата на 3:5. 

Кузманов взе следващия гейм за 4:5, но все пак Карузо показа ментална устойчивост и след няколко силни сервиса изравни сетовете, печелейки частта с 6:4. 

Третият сет отново започна по познатия, равностоен начин, като Кузманов вземаше превес от основната линия, докато Карузо постигаше чудесни резултати със сервиса си. И двамата не се пропукаха в своите първи 3 подавания, а Кузманов поведе с 2:1. Статуквото се задържа и в следващите геймове, след като и двамата тенисисти бяха максимално настървени да не допуснат пробив в собственото подаване. 

Сетът вървеше гейм за гейм до 9-тия такъв. Тогава българският тенисист се пропука, поддавайки се на напрежението, за да допусне точка за пробив в полза за на Карузо. Италианецът беше пасивен по време на въпросната точка, но в опита си да завърши точката с форхенд по късия диагонал Кузманов извади в аут, за да приближи съперника си на един гейм от победата. 

Карузо не трепна на свой сервис, успявайки да вземе трудния успех в крайна сметка след 6:4 в последния сет.