Александър Лазаров изживя своята мечта на Sofia Open 2019, но класата на Фернандо Вердаско се оказа прекалено голяма. Поставеният под  №6 в турнира се наложи с 6:2, 6:1 над българина, който влезе в основната схема след два успеха в квалификациите. Опитният испанец демонстрира великолепно ниво и постоянството в играта му водеше до успех в продължителните разигравания. Лазаров отново демонстрира голям потенциал и смела игра, наслаждавайки се на опита да играе срещу един от идолите си.

Испанецът обаче нямаше намерение да дава допълнителна радост на публиката в "Арена Армеец" и стигна до работна победа за по-малко от час игра. Така той продължава към втория кръг, където негов съперник ще бъде финалистът от миналата година Мариус Копил, отстранил в първи кръг Стан Вавринка. За Лазаров пък остава невероятния опит и 12 точки за АТР ранглистата, в която ще влезе в топ 500. Освен това той продължава и участието си на двойки, където с Александър Донски ще започнат директно от четвъртфиналите. България пък остава без представители в основната схема на сингъл.

Ето и в подробности как се разви двубоя:

Втори сет 1:6

1:6 Алекс отрази първия мачбол с блестящ бекхенд, но при втория Вердаско сложи край на мача.

1:5 Пробив за Вердаско! За съжаление няколко непредизвикани грешки на Лазаров и продължаващата стабилна игра на Вердаско доведоха до пробива.

1:4 Лазаров се опита да бъде агресивен и влезе в някои чудесни разигравания, но в тях Вердаско се оказваше победител.

1:3 Първи гейм в сета в полза на Лазаров.

0:3 Вердаско продължава да бъде перфектен на собствен сервис, гейм на 15.

0:2 Пробив за испанеца! За съжаление развитието на първия сет се повтаря и Вердаско стига до ранен пробив след две непредизвикани грешки на българина.

0:1 Гейм на 0 в полза на Вердаско.

Първи сет 2:6

2:6 Двойна грешка доведе до 15:40, а опитният съперник се възползва от ситуацията и слага край на сета.

2:5 Прекрасен гейм, в който Лазаров стигна и до първи брейкбол при 30:40. Форхендът на Вердаско обаче нацели линията, а след това две продължителни и качествени разигравания завършват с успех за испанеца.

2:4 Лазаров затвърждава впечатлението за повишено ниво и печели втория си гейм в мача.

1:4 Първи сервис гейм на Вердаско, в който Лазаров печели две точки. От 30:30 обаче испанецът бе перфектен.

1:3 Няколко хубави първи сервиса и Алекс стига до първия си гейм в мача.

0:3 Лазаров има затруднения със сервиса на Вердаско, който затвърждава пробива на 15.

0:2 Пробив в полза на Вердаско! Лазаров отрази една възможност за пробив, но след две грешки от бекхенд испанецът стигна до успеха.

0:1 Вердаско започва със сервис гейм на 15, в който единствената точка за Лазаров бе двойна грешка на испанеца.