Унгарецът Мартон Фучович е първият финалист на Sofia Open 2019! Поставеният под №47 в света тенисист надви в три сета коравия италианец Матео Беретини – 5:7, 7:5, 6:3 за два часа и 15 минути. Двамата представиха истинско зрелище на централния корт в столичната зала „Арена Армеец”, ала в крайна сметка силите на коравия италианец стигнаха до полуфиналите. Това е втори финал в кариерата на унгареца. Последният му е през 2018-а година на турнира в Женева, Швейцария. Там той побеждава в два сета германеца Петър Гойовчик.

Важен факт е да се отбележи, че до тази фаза на надпреварата Беретини стигна след една победа в 2 сета над Денис Истомин и две поредни трисетови битки – срещу Карен Хачанов и Фернандо Вердаско.

Фучович, от своя страна, надви в два сета Андреа Сепи в първи кръг, а във втори победи Яник Маден в три. На 1/4-финалите на Sofia Open 2019 той продължи без игра, след като Роберто Баутиста Агут се отказа поради заболяване.

Първият сет бе от изключително качество, като двамата тенисисти съумяваха да печелят първите си сервис-геймове с лекота. Все пак в седмия гейм, при сервис на Фукчович, Беретини имаше три шанса за пробив, след като стигна до 40:0. Унгарският състезател запази „хладна глава” и отрази трите брейкбола. Нещата в хода на частта продължиха по начина, по който бяха. Въпреки равностойните разигравания в десетия гейм Фукчович имаше два сетбола при сервис на Беретини, но с пределна концентрация, италианецът си взе подаването.

Последваха нови два шанса за пробив на Беретини, при 5:5 и той се възползва. В последния гейм на първата част италианецът сервира чудесно и не даде шанс на Фукчович да върне пробива – 7:5.

Gong.bg, Борис Мутафчиев
8 снимки

Втората част продължи да бъде крайно равностойна. Беретини съумяваше да наказва високи топки от Фучович от основната линия, докато унгарецът разнообразяваше играта си. Често дори той прибягваше и до сервис-мрежа, за да може да затвори експресно разиграванията при своите подавания. Фучович подобри значително процента си на вкаран първи сервис, след като достигна до над 85, след като първият сет бе „скромните” 51%.

Солидността във втория сет от страна на Фучович му даде възможност за сетбол при сервис на Беретини. Унгарецът изигра прекрасен форхенд-уинър, за да затвори сета при 7:5.

Фучович пренесе увереността си и в третата част, когато съумя да „вземе” подаването на съперника, правейки пробив за 2:0. Последваха уверени представяния от двамата на сервис, а в изключителна битка се превърна заключителния гейм.

Двамата сътвориха шеметни разигравания, главно на слайс от основната линия, като в крайна сметка Фучович се оказа по-солидния тенисист от двамата и се класира за финала в четвъртото издание на Sofia Open.