Германецът Яник Маден може да се похвали, че е първият победител в мач от тазгодишната програма на турнира Sofia Open в зала "Арена Армеец". Той преодоля в първия кръг на квалификациите бившия представител на Топ 100 на света Даниел Химено-Травер. 

Битката не беше много дълга, като в нея германецът наложи преимуществото си при 7:5, 6:1. Двамата престояха на корта по-малко от час и половина, като интригата беше само в първия сет. А в него имаше и доста обрати. 

В него Маден тръгна силно с пробив за 2:0, но последва истинска лекция от Химено-Травер. Испанецът спечели следващите пет гейма, като в тях реализира и два пробива. Той сервираше за сета, когато настъпи истински срив в играта му. 

Маден върна единия пробив за 3:5, след което взе и подаването си, за да се стигне отново до това Химено-Травер да сервира за сета. Испанецът пропиля два сетбола, след което беше пробит за втори пореден път и резултатът стана 5:5. 

След това германецът направи и трети пореден пробив, правейки резултата 7:5 в своя полза, реализирайки още първия си сетбол и поведе с 1:0. Тази развръзка съсипа психологически Химено-Травер и във втория сет той беше бледа сянка на самия себе си и реализира само един гейм, преди да прекрати участието си в турнира след 1:6 в него и 0:2 сета. 

В следващия кръг той ще срещне Франко Скугор, който поднесе една от малките изненади в квалификациите. 358-ия в света хърватин отстрани осмия поставен в пресявките Салваторе Карузо от Италия след близо 140 минути на корта след 7:6, 4:6, 6:3. Победителят от мача между Скугор и Маден ще влезе в основната схема на надпреварата.