Защитаващият титлата си Марк-Андреа Хюслер продължи серията си на седем поредни мача без загуба на турнира Sofia Open.

Швейцарецът се класира за основната схема тази година след като победи, макар и трудно, Франческо Пасаро с 6:4, 7:5. Така Хюслер, който спечели единствения си трофей от ATP именно в София миналата година, вече има 10 победи на българска земя.

Поставеният под номер 1 в схемата на квалификациите Теренс Атман си осигури място в основната схема. Французинът, който е сред претендентите за Next Gen ATP Finals, спечели и втория си мач в София, след като не даде сет на украинеца Иля Марченко и победи със 7:6(3), 7:5 за 1:36 час.

Атман е крайно мотивиран да се представи добре в София, за да спечели точки, които да го изпратят на Next Gen ATP Finals в Джеда (Саудитска Арабия) от 28 ноември до 2 декември. Място там вече си е осигурил Лоренцо Музети, който е водач на основната схема на Sofia Open 2023.  

В битка за последното място в основната схема ще се борят американецът Николас Морено Де Алборан и британецът Били Харис. Харис изигра два тайбрека срещу турчина Янки Ерел - 7:6(3), 4:6, 7:6(3), а Де Алборан, поставен под номер 2 в схемата на пресявките, надделя над българския национал Александър Донски с 6:3, 6:4.