Тийнейджърът Холгер Руне се класира за четвъртфиналите на турнира по тенис на твърда настилка от сериите АТП 250 Sofia Open с награден фонд 597900 евро.

19-годишният датчанин, пети в схемата, елиминира италианеца Лоренцо Сонего с 6:7(1), 6:4, 6:3 след 2:17 часа игра на централния корт в зала "Арена Армеец".

Така бившият номер 1 при юношите Руне сложи край на поредицата от шест мача без загубен сет на Сонего, който през миналата седмица триумфира с титлата във френския град Метц. 

Италианецът взе изключително оспорваната първа част с тайбрек, като продължи серията си на 13 поредни спечелени гейма. Датчанинът, 31-и в световната ранглиста, успя да реализира първи пробив в мача в десетия гейм на втората част, за да изравни резултата. В решаващия трети сет Руне беше много стабилен на сервис, като спечели 20 от 23 разиграни точки при собственото си подаване. Той успя да реализира ключов брейк за 5:3 и с това си осигури успеха.  

"Трябваше да бъде концентриран през цялото време. Той е във форма, спечели титлата в Метц през миналата седмица. Беше трудно, особено след като загубих първия сет. Беше важно да продължа да вярвам в играта си, да бъда агресивен и да се възползвам от шансовете си. Определено съм доволен от сервиса си. Той ми помогна много, за да направя този обрат", коментира Руне, четвъртфиналист на "Ролан Гарос" през този сезон.

За място на полуфиналите той ще срещне Иля Ивашка от Беларус, който вчера елиминира шампиона от 2017 година и номер 3 в схемата Григор Димитров с 6:3, 7:6(3).