Българското участие на Sofia Open 2019 започна с тежка загуба. Държавният шампион на закрито Габриел Донев преклони глава в първия кръг на квалификациите пред Серхий Стаховски в първия си мач на ниво АТР. 

Украинецът беше безкомпромисен и не показа никакви колебания срещу дебютанта, сваляйки го на земята за 47 минути след 6:1, 6:2. Така той се класира за втория етап на пресявките и ще се бори за влизане в основната схема. 

Безспорно жребият беше много тежък за Донев, защото съперникът му има доста богата визитка. Стаховски е печелил три АТР-титли, а върхът в кариерата му е победата анд Роджър Федерер във втория кръг на Уимбълдън през 2013 г., с което прекъсна серията на Маестрото от 36 поредни четвъртфинала на турнири от Големия шлем. 

Украинецът демонстрира класата си от самото начало, а му помогна и нервността на българина, който в началото беше много стегнат и допускаше множество непредизвикани грешки. Това позволи на фаворита да дръпне с 5:0, Донев записа един гейм на сметката си, но на сервис на противника сдаде първата част след 1:6. 

Българинът беше доста по-равностоен в началото на втората част. Той взе първия си гейм, после имаше и възможност за пробив, която обаче Стаховски неутрализира с ас. В крайна сметка, въпреки по-равностойната игра, украинецът реализира нови два пробива и затвори мача след 6:2. 

---------------------------------

МАЧЪТ НА ЖИВО: 

Първи сет - 1:6

1:6 - Стаховски печели сета! Украинецът взе сервис-гейма си, като в него за първи път се озова в сравнително заплетена ситуация. Той изостана с 0:30, но българинът отново допусна непредизвикани грешки, а пък Стаховски направи два аса, с което успя да вземе частта. 

1:5 - Габриел Донев записва първи актив в мача! Победителят в Държавното първенство на закрито изигра най-добрия си гейм, пласира страхотни сервиси, а когато се стигна до разигравания, принуди съперника да сгреши и взе първия си гейм в мача. 

0:5 - Стаховски продължава да ниже точка след точка и гейм след гейм. Украинецът даде само точка на българина и продължава да трупа огромен аванс, докосвайки победата в първия сет по много убедителен начин. 

0:4 - Втори пробив за Стаховски! Украинецът продължава наказателната акция. Донев пласира няколко добри сервиса, стигна се до продължителни разигравания, но в крайна сметка класата си каза думата и Стаховски реализира втория си пробив. 

0:3 - Украинецът продължава с убедителните си изяви от началото на мача. Той беше непогрешим на сервис, което притесни Габриел Донев и в крайна сметка Стаховски не му даде и точка, за да поведе с 3:0 гейма. 

0:2 - Пробив за Стаховски! Габриел Донев показа нервност в първия си сервис-гейм в мача. Нашето момче пласира добри сервиси, но в решителните моменти ръката му трепваше. Така украинецът стигна до три поредни възможности за пробив, реализирайки втората от тях и повеждайки с пробив. 

0:1 - Стаховски започва уверено мача на свой сервис и не остави никакви шансове на българина, за да поведе в мача отрано. 

Втори сет - 2:6 

2:6 - Стаховски затваря мача! Украинецът нямаше особени проблеми на свое подаване и затвори мача след 47 минути на корта. Габриел Донев беше само спаринг-партньор, но трябва да се отбележи,ч е това беше първият му АТР-мач. 

2:5 - Втори пробив за Стаховски! Украинецът отново показа силни ретури, затрудни максимално Донев и в крайна сметка поведе с втори пробив и докосва победата. Той ще сервира за крайния успех в мача. 

2:4 - Стаховски спечели подаването си. Той дръпна с 40:0, след което се поотпусна, а и българинът показа добра игра на ретур, с което успя да запише две точки, но в крайна сметка украинецът затвори гейма, без да дава възможност за пробив. 

2:3 - Габриел Донев печели най-дългия гейм в мача. Той спаси точка за пробив, пласира един ас, направи и някои хубави отигравания, което му позволи да вземе подаването си и да запази интригата в сета, а и в мача. 

1:3 - Стаховски затвърждава пробива си. Той имаше съвсем леки трудности при подаването си, тъй като позволи да се стигне до 30:30, но после не даде никакви шансове на Габриел Донев да се закачи и затвърди пробива. 

1:2 - Пробив за Стаховски! Украинецът се възползва от леко колебание в играта на българина, принуди го да греши на форхенд и стигна до два брейкбола, реализирайки още първия от тях и взе аванс от един пробив. 

1:1 - Продължава добрата игра на Донев. Той стигна до точка за пробив, но Стаховски точно тогава се събуди, пласира три поредни аса и не остави възможност на нашето момче да дръпне с пробив в резултата в "Арена Армеец". 

1:0 - За първи път Габриел Донев повежда в резултата! Много солиден сервис-гейм на българина, много хубави сервиси и в крайна сметка даде само точка на Стаховски. И затова Донев печели гейма, за да поведе с 1:0.