Изненадите на Sofia Open 2019 продължават с пълна сила. Турнирът остана без своя №1, след като Карен Хачанов допусна поражение от италианеца Матео Беретини след обрат в три сета - 7:6(6), 3:6, 4:6.

Последният двубой от програмата за деня предложи прекрасен тенис между двама много мощни тенисисти. Световният №11 обаче бе този, който правеше доста повече на брой непредизвикани грешки. В същото време Беретини използваше прекрасно качествения си сервис, а ключът се оказа моментите с шансове за пробив. Ииталианецът отрази две от едва трите на съперника си в мача, докато на свой ред проби на три пъти - по веднъж в трите сета. Брейкът в първия му позволи да стигне до тайбрек, който бе спечелен от шампиона от Мастърса в Париж в края на 2018-а. Оттам насетне обаче Беретини бе много по-стабилен, а с пробивите си в следващите два сета стигна до една от най-големите победи в кариерата си.

На четвъртфиналите Беретини очаква победителя от мача между Мариус Копил и Фернандо Вердаско, а след отпадането на Хачанов най-високо поставеният в София остава Стефанос Циципас.

Хачанов и Беретини започнаха двубоя на високо ниво още от самото начало. Мощните сервиси и форхенди бяха обичайната гледка в "Арена Армеец", но все пак фаворитът се справяше по-добре и в четвъртия гейм стигна до пробив.

В първите си 4 сервис гейма Хачанов даде общо само две точки на съперника, но в най-важния момент се пропука, сервирайки при 5:3. Първият сервис изчезна и Беретини върна пробива. Все пак в следващия гейм №1 в схемата стигна до сетбол, но италианецът се справи с хубав сервис.

В крайна сметка се стигна до тайбрек, в който двамата си размениха по два минипробива в началото. При 6:5 Беретини имаше първия сетбол, но началният удар на Хачанов не му даде особени надежди. На свой ред руснакът си осигури сетбол на сервис на съперника и в този момент нервите на №53 в света не издържаха. Той направи непредизвикана грешка от форхенд, с която сложи и лошия за себе си край на сета.

Във втория двамата печелеха още по-убедително подаванията си, но изключението дойде в шестия гейм, в който нервността на Хачанов взе връх и с първия си брейкбол Беретини нанесе своя удар.

До края на сезона италианецът не погледна назад и още с първия си сетбол вкара двубоя в трета решителна част.

Третият сет започна с два продължителни гейма, но Беретини играеше все по-добре на ретур, а това караше Хачанов да рискува още повече сервиса си. В третия гейм негова двойна грешка доведе до 15:40, а с прекрасен форхенд уинър по диагонала от бекхенд страната Беретини стигна до пробива.

Хачанов бе в критична ситуация и в следващия си сервис гейм, но този път от 15:40 спечели гейма и така запази интригата. В осмия гейм пък Беретини направи три непредизвикани грешки, а след качествено дълго разиграване руснакът стигна до първия си шанс за пробив от края на първия сет. Италианецът обаче демонстрира прекрасна защита и изравни. След това пък изнервеният руснак направи прибързани грешки и така шансът се изпари. 

При 5:4 Беретини сервираше за мача и отново хубавият му сервис бе ключов. При първия мачбол италианецът сбърка форхенда си, но при втория сложи край на двубоя.

Матео Беретини

източник: LAP.bg