Националът на България за Купа "Дейвис" Александър Лазаров отпадна в първия кръг класира за втория кръг  на турнира по тенис от сериите АТП 250 Sofia Open с награден фонд 563815 евро.

Участващият с "уайлд кард" Лазаров загуби от 80-ия в света руснак Павел Котов с 6:3, 1:6, 2:6 pd 107 минути в първия си мач на сингъл след 6-месечно възстановяване след операцията заради разкъсване на ахилеса, която претърпя през май.



Българинът, който падна до 709-ата позиция в класацията на АТП след дългото отсъствие от корта,  започна впечатляващо и взе първите пет гейма за по-малко от четвърт час. При 5:1 той пропусна сетбол при собственото си подаване, след което сервира за втори път за сета при 5:3 и този път нямаше проблеми. 

Котов постепенно стабилизира играта си и след ранен пробив във втората част поведе с 3:0. Лазаров пропусна две възможности да върне брейка в маратонския пети гейм, в който имаше шест изравнявания, а веднага след това отново загуби подаването си и това позволи на съперника му да стигне до успеха в сета.

С напредването на мача българинът започна да изпитва трудности при придвижването си по корта, а липсата на игрова практика си каза думата и съпротивителните му сили понамаляха. Това позволи на Котов да реализира ранен брейк и в третата част, за да дръпне с 3:1, а в последствие след втори пробив той увеличи преднината си до 5:1 и с това предреши крайния победител.

Така Лазаров не успя да си направи подарък за вчерашния си 26-и рожден ден и пропусна да запише втора победа в кариерата си в основната схема на турнира в София, след като през миналия сезон записа успех над чеха Иржи Лехечка в два сета.