Италианецът Яник Синер е новият шампион на Sofia Open. На финала на петото издание на турнира 19-годишният тенисист победи с 2:1 сета Вашек Поспишил, в отделните части 6:4, 3:6, 7:6 (3). Титлата е първа за Синер и идва в дебютното му участие във финал на АТП турнир. За Поспишил пък това е трети загубен финал. Благодарение на триумфа от понеделник Синер ще запише личен рекорд в ранглистата, където ще се изстреля до 37-ото място.

„Поздравления за Яник, който се справи страхотно. Искам да поздравя специално и моят екип, с които свършихме страхотна работа през седмицата. Организацията на турнира беше изключително ниво, надявам се да се върна в София догодина. Благодаря и на публиката, която не спираше да ни подкрепя“, каза след последната точка финалистът Поспишил.

Още в първия гейм на срещата Поспишил беше притиснат от Синер, който достигна до три точки за пробив, две от които последователни. 30-годишният канадец обаче намери начин да съхрани подаването си и да открие резултата в мача. Пробивът не закъсня и дойде във втория случай, в който Поспишил сервира. В четвъртия гейм канадецът имаше точка за наваксване на пасива, но не успя да я реализира и Синер затвърди преднината си за 3:1 гейма. До края на сета двамата взимаха комфортно сервис-геймовете си и след 44 минути игра Синер поведе с 6:4.

LAP.bg
97 снимки

Вторият сет започна с пробив за Синер, но в ответния гейм тийнейджърът от Сан Кандидо допусна връщане на брейка, при това на 0. Поспишил успя да направи нов пробив в шестия гейм, което се оказа достатъчно, за да изравни резултата в сетовете – 4:6, 6:3. След като беше пробит на старта, канадецът се разигра и повиши значително нивото на началния си удар, като до края на сета загуби общо 2 точки на свой сервис!

Финалната трета част започна с подаване на Синер, който още на старта трябваше да обръща гейма от 15:40, но показа здрави нерви и го направи. Впоследствие двамата взимаха геймовете и логично се стигна до тайбрек, в който Синер се наложи със 7:3 точки.

С успеха днес Синер стана шестият тенисист, който печели дебютната си титла в сезон 2020. Преди него това сториха Уго Юмбер (Окланд), Каспър Рууд (Буенос Айрес), Тиаго Вилд (Сантяго), Миомир Кецманович (Кицбюел) и Джон Милман (Нур-Султан).