В досегашните четири издания на Sofia Open турнирът се провеждаше неизменно в началото на февруари, малко след края на първия за годината турнир от Големия шлем Аустрелиън Оупън.

През 2020-а обаче турнирът ще претърпи голяма промяна по отношение на провеждането си! Това стана ясно от обявения календар на АТР за следващата година. В него една от големите промени е свързана именно с надпреварата в "Арена Армеец", която от февруари е преместена за самия край на септември.

Турнирът ще се проведе в седмицата, която започва на 28 септември, а в същото време ще се провеждат още два турнира на хард, които са в Китай - в Ченду и Жухай, които са от същата категория АТР 250.

Sofia Open ще започва 2 седмици след края на последния турнир от Големия шлем US Open и ще бъде част от заключителната част от сезона, в която се играе най-вече на хард в зала.

Това е една от четирите големи промени в календара. На мястото на турнира в София в петата седмица на сезона влиза турнирът в индийския град Пуна, който до момента се провеждаше още в първата. Другите турнири в този период, тези в Монпелие и Кордоба, остават без промяна.

Тези промени като цяло са повлияни най-вече от включването на новоучредения отборен турнир на АТР, който ще се проведе в първите две седмици на годината в три града на Австралия - Бризбейн, Сидни и още един, който тепърва ще бъде обявен. В същото време досегашните турнири в Бризбейн и Сидни отпадат от календара, а във втората седмица ще има турнир от категория АТР 250 в Аделаида.

Друга промяна е свързана с турнира на трева в Анталия, който бе подгряващ преди Уимбълдън. Турският курорт губи домакинството, а АТР очаква кандидатури за нов домакин на турнира на трева като се търси град в Европа.

Тепърва ще разберем какво влияние ще окаже тази промяна върху Sofia Open, но на първо четене преместването от февруари на септември не е особено положително за турнира, който през тази година се радваше на страхотни учатници. Това до голяма степен се дължеше и на факта, че така или иначе в тази част от сезона почти всички големи тенисисти участват на турнирите в зала в Европа. Изключение правят тези, които отиват да играят на клей в Южна Америка. В това отношение конкурентен бе единствено турнирът в Марсилия.

Сега обаче София ще трябва да се конкурира за най-добрите тенисисти с двата китайски турнира, които също се провеждат на хард. Надпреварите в Ченду и Жухай имат и предимството, че по това време най-силните турнири са именно в Азия. Седмица по-късно започват два турнира от категория АТР 500 - в Пекин и Токио, а две по-късно е Мастърсът в Шанхай. Поради този факт изглежда малко вероятно най-сериозните имена да изберат след US Open да се връщат в Европа за турнира в София, а след това пък да се насочат към Азия.

Целият график за сезон 2020 на АТР можете да видите тук!