Френската звезда Гаел Монфис е един от най-търсените тенисисти за снимки и автографи на силния тенис турнир Sofia Open 2019. Той продължи към втори кръг, след като победи в първия си мач Виткор Троицки в два сета. Той даде обширно интервю след мача именно със сърбина пред DIEMA SPORT.

“Беше трудно, както винаги. Мисля, че сервирах добре. Играех агресивно. Опитвах се да направя разиграванията малко по-къси. Радостен съм, че успях да спечеля”.

Ти загуби от Троицки по време на юношеския US Open, нали така?

“Да, през 2004 г. Имам лоши спомени от този мач. Бях контузен. Реших да играя и да се опитам да го победя. По това време Виктор беше много добър”.

Днес нямаше милост към него?

“Играли сме много мачове в тура. Познавам Виктор от дете и винаги е било трудно да играя с него”.

“Днес направи 9 аса. Преди турнира обяви, че ще даряваш по 100 долара за всеки един от тях за детска болница в Одеса.

“Да, децата са чудесна кауза. Обсъдих това с приятелката ми – Елина. Дойдохме тук с тази идея, да помогнем на децата в Одеса. Тя е от там, така че се интересува много от този проблем. Определено се надявах да ударя повече асове днес. Но това е нашата цел и в следващите турнири. И двамата да записваме повече директни точки от сервис”.

Ти спомена Елина. В началото на годината обявихте своята връзка и това привлече сериозно внимание. Кажи ни, от тези хора, които пазят личния си живот в тайна ли си?

“Опитваме се всичко да бъде много просто. Излизаме вече от доста време. Знаехме, че дойде моментът, в който единият ще подкрепи другия на корта и това ще стане обект на внимание. Забавляваме се много. После дойде и идеята да споделим всичко чрез социалните медии. Опитваме се да споделяме някои неща с феновете, но все пак да запазим правото си на лично пространство”.

Завръщаш се в София след демонстративния мач тук с Григор Димитров. Може ли да сравниш разликата между двете визити?

“Разликата е голяма. Предишният път ми бе първият в София. Всичко бе страхотно. Много ми хареса. Но бе различно. Нямаше напрежение. Тогава дойдох, за да се забавлявам. Чувството е различно”.

2017-та година беше страхотна за Григор, когато той спечели финалния турнир на АТП в Лондон. Но после имаше проблеми през 2018. Как той може да върне формата си?

“Спомням си, че предишния път ми зададоха същия въпрос. Аз казах, че той ще се върне в топ 10 и ето, че го направи. Сега мисля същото. Понякога пътят не е лесен. Но Григор е един от най-талантливите в тура. Виждам бъдещето му като много добро”.

Да се върнем към турнира в София. Как ти се струва залата, настилката, съперниците?

“Залата е фантастична. За мен е удоволствие да бъда тук. Жребият е доста труден. Това е страхотно, защото всички искаме да играем големи мачове. А големите мачове означават страхотна атмосфера. Затова тренираме. Подготвяме се точно за тези моменти. Аз гледам към големите мачове. Всеки двубой е труден. Ще направя всичко по силите си да стигна възможно най-напред”, завърши Гаел Монфис.