В мач, който имаше вкуса на финал преди финала, Даниил Медведев разби Гаел Монфис и след 6:2, 6:4 за час и 16 минути игра намери място в неделния двубой за трофея на Sofia Open 2019!

В хода на седмицата Монфис определено стане любимец на българската публика, а след успеха над Стефанос Циципас очакванията днес бяха за равностоен и непредвидим двубой. Медведев обаче се оказа непреодолимо предизвикателство пред френския тенис диамант.

22-годишният руснак изигра на практика съвършен двубой, в който постоянството в играта му бе забележително. Младокът бе като истинска стена за Монфис, чиито удари не успяваха да го затруднят. Носителят на 3 АТР титли превръщаше великолепно защитата в контраатака, излизанията на мрежата също бяха великолепни и в крайна сметка напълно заслужено стигна до победата в първия мач между двамата. Медведев реализира общо 4 пробива, а в същото време отрази 6 от 7-те брейкбола на съперника.

Така в неделя следобед от 17 часа в "Арена Армеец" Медведев ще се опита да стане първият тенисист през сезона с две титли. Той вече завоюва една в Сидни. Негов съперник във финала ще бъде Мартон Фучович, който преодоля Матео Беретини в три сета.

Първият сет на мача определено бе много по-равностоен от това, което резултат от 6:2 предполага. Почти всички геймове в него продължаваха дълго, а това се отнасяше и за самите разигравания, които често вдигаха на крака публиката в "Арена Армеец".

Финалистът Медведев: Изтръпнах вътрешно в края на мача

Разликата между двамата обаче бе в постоянството от основната линия. Медведев печелеше по-голяма част от дългите разигравания, а в същото време се справяше прекрасно и на втори сервис, което бе важно, защото вкарваше само 44% от първите си сервиси. В същото време именно разиграванията на втори сервис бяха огромният проблем за Монфис, който не спечели нито едно от 10 такива на своя начален удар! 

Така може би логично първият пробив дойде още в третия гейм като Медведев се възползва от четвъртия си брейкбол. Серията на руснака продължи с още един пробив и при 4:1 сетът изглеждаше предрешен.

Монфис се опита да запази интригата, игра агресивно в последвалия гейм, но така и не успя да реализира един от трите си шанса за пробив. Още два гейма по-късно пък Медведев вече не му даде и да си помисли за брейк и така след 6:2 се доближи на сет от място във финала.

А втората част започна още по-впечатляващо за руснака, който напълно доминираше над съперника. Всъщност като сценарий ситуацията не се различаваше от тази в първия сет - отново пробиви за 2:1 и 4:1 с разликата, че този път дойдоха по-лесно. Отново пък Монфис имаше и шанс да върне поне единия в шестия гейм, но пропусна цели три брейкбола.

36 снимки

Все пак успехът нямаше да дойде чак толкова лесно. Медведев допусна лек спад, може би успокоен от резултата, а Монфис заигра супер агресивно. Това доведе до пробив за французина на 0 и съответно удължаване на интригата. Все пак при втория опит да сервира за мача Медведев се справи и заслужено стигна до големия финал. Той ще бъде в неделя от 17 часа.