Гаел Монфис е последният полуфиналист на Sofia Open 2019! Французинът отстрани голямата звезда на турнира Стефанос Циципас след 6:4, 7:6(5) в спиращ дъха двубой в "Арена Армеец", провел се при изключителна атмосфера, създадена от българските и гръцките феное.

Най-вече последните обаче останаха попарени от изключителния Монфис, който развали плановете на гръцкото нашествие, което се очаква през уикенда.

Напълно според очакванията двамата големи майстори сътвориха прекрасно шоу за зрителите. В него обаче, може би изненадващо за мнозина, Монфис се оказа по-постоянният тенисист. На първи сервис французинът даде едва две точки на своя съперник и това му помогна да не даде дори шанс за пробив на съперника си в целия двубой.

В същото време Циципас трябваше да се справя с тежки ситуации доста по-често. В първия сет той допусна два пробива, а във втория се измъкна сух в критичните моменти. В тайбрека обаче полуфиналистът от Аустрелиън Оупън пропусна аванс от един минипробив и след драматични последни разигравания напусна корта победен за жалост на огромни брой негови сънародници по трибуните.

Така Монфис се класира за съботния полуфинал, в който от 18 часа ще срещне Даниил Медведев в поредно тенис шоу за българските зрители.

Двубоят започна със сервис на Циципас, който обаче определено не очакваше толкова агресивна игра на ретур на съперника. Поставеният под №2 отрази два брейкбола при 15:40, но след сбъркано стоп воле даде трети на съперника и Монфис стигна до ранния пробив.

Той пък бе затвърден, макар и Льо Монф да направи две двойни грешки в последвалия гейм.

Циципас стаилизира играта си в следващите геймове, но пък Монфис не му даваше никакъв шанс да върне пробива, сервирайки изключително. В хода на целия сет францжузинът даде на съперника едва една точка на първи сервис, а в крайна сметка сетът приключи с втори пробив. Първият сетбол дойде с известна доза шанс от мрежата и бе отразен бързо, но №33 продължи да упорства. Геймът мина през куп равенства, а третият сетбол се оказа щастливият за Монфис.

Гъркът бе в много тежка ситуация във втория гейм на втория сет, когато при 15:40 трябваше да отразява два брейкбола. Той все пак го направи с прекрасни първи сервиси. Нервността от загубения първи сет обаче го накара да използва доста неразумно възможностите си за обжалване на съдийското решение и още до петия гейм вече нямаше такива.

Това можеше да му струва скъпи в 10-ия гейм, в който сервираше за оставане в мача при 4:5. След една спорна топка, отсъдена за Монфис, резултатът стана 0:30. Само че в този момент Циципас направи няколко спиращи дъха печеливши удара от трудна ситуации срещу излезлия към мрежата съперник.

И следващите два гейма не минаха гладко за сервиращите - Монфис се измъкна от 15:30, а Циципас бе на две точки от загубата при 30:30. 

Напълно закономерно обаче се стигна до тайбрек, който да реши изхода на сета. В него и двамата печелеха уверено сервисите си преди Циципас да нанесе първия минипробив при 5:4 след дълбок ретур и класно излизане на мрежата. Само че това не притесни Монфис, който върна минипробива моментално с феноменален минаващ удар от форхенд, кацнал на линията.

След това пък французинът реши да действа агресивно на ретур и също с излизане на мрежата вече да си осигури мачбол, който бе материализиран. Така след точно час и 30 минути игра Монфис триумфира, а турнирът се раздели с големия фаворит за трофея.