Да си домакин на турнир от сериите ATP 250 е страхотно, това коментира в специално интервю за Нова телевизия - президентът на Международната федерация, Дейвид Хагърти.

"Мисля, че е фантастично България да има турнир като София Оупън. Може да вдъхнови още повече младите играчи, като им даде възможност да наблюдават на живо любимите си играчи и идолите си. Спомням си, че за мен като по-млад беше най-важно да бъда сред подавачите на топки в такива турнири, за да мога да бъда максимално близо до играчите. И това бе една от причините да продължавам да тренирам. Това, че турнирът в София се провежда за четвърта поредна година, е наистина фантастично", коментира той. 

Една от основните промени през 2019-а година ще бъде турнира за Купа Дейвис. 

"Съвсем малко предстои до първия, квалификационен етап от Купа Дейвис за 2019-а. В Световната група ще има 24 държави, които ще се срещнат в 12 мача. 12-те победители ще се класират за финалната част, където ще участват 4-е полуфиналиста от миналия сезон, плюс два отбора с "уайлд карт". Общо във финалния турнир ще участват 18 отбора. По-важното е, че ние имаме 133 държави в Купа Дейвис и през 2019-а това ще е едно наистина международно, световно състезание. И ще бъде много вълнуващо да съберем 18 национални отбора на едно място за една истинска световна купа в тениса", добави той.  

- Къде е мястото на България в този турнир? 
- Мисля, че България може да си постави подобна цел - да участва в Световната група. С Григор Димитров страната ви притежава страхотен играч. И ако той е на линия за мачовете от Купа "Дейвис", ще бъде чудесно. Той би помогнал много на България и ако успее да класира страната сред най-добрите, ще бъде фантастично".  


- Какво трябва да се направи, за да се развива още повече тениса? 
- Най-важното за тениса в момента е да бъде спорт, който да е достъпен до колкото се може повече хора по света. И това ще стана чрез играчите, които трябва да вдъхновяват все повече млади свои сънародници да се докоснат до този спорт. Те трябва да запалят искрата им за тениса и да им помогнат по някакъв начин. Достъпът до тениса за всички тези хора да бъде по-лесен. Само така ще намерим и следващите големи шампиони в нашия спорт. 

- Постижима ли е тази цел? 
- Да, постижима е. В Европа, и най-вече в източната част от континента през последните 20 години видяхме колко много играчи си пробиха път. Това е фантастично. Виждаме как се развива тенисът и в Азия. Япония и Китай имат все повече успехи. Наистина играта става все по-глобална и е много вълнуващо да наблюдаваме какво ще ни предложи и бъдещето. Мисията на ITF е да развива и да популяризира все повече тениса, навсякъде по света. Цел №1 ни е следната - все повече ракети за тенис в ръцете на младите хора. 

За Международната федерация сред приоритетите са юношеските програми. Те са много важни, защото пътят от юношеския до професионалния тенис е доста дълъг. И ITF помага в тази насока, така както прави и с някои български играчи през последните няколко години. Различните програми са наистина много важни за развитието на младите тенисисти.

Световният ITF тур, който стартира през януари, е нещо като преход към професионалния тенис. И мисля, че точно това трябва да помогне на младите да извървят дългия път. Трябва да им позволи всичко необходимо, за да развият своите качества и за да могат един ден да играят на най-високо ниво.  

- До колко ITF се нуждае от АTP и до колко АTP от ITF? 
- Двете системи са свързани. Ако членовете на ITF не развиват юношеските програми и в същото време се инвестират пари, то няма да има топ състезатели. Затова е много важно, че отделните държави участват активно в цялостния процес. И е важно също така АTP да подкрепя отделните държави и да им осигурява необходимия ресурс, за да се продължава развитието на играчи. 

- И за финал, какво шефът на световния тенис пожела на феновете на тениса в България.  
- Пожелавам ви много успешни шампиони като Григор. Още много играчи да направят своя пробив. Пожелавам успех на отборите ви, както в Дейвис Къп, така и във Фед Къп при жените. И разбира се, успех на Олимпийските игри през 2020-а година.