Един от най-успешните тенис треньори за всички времена – Тони Надал призна, че е неприятно изненадан от начина, по който в последно време се развива кариерата на родната ни звезда Григор Димитров. Човекът, който създаде великан като Рафаел Надал, призна, че хасковлията има нужда да бъде много по-силен психически в ключовите моменти от своите мачове.

Българинът не успя да се представи по най-позитивния начин на приключилото в неделя Открито първенство на Австралия по тенис. Той отпадна от Франсис Тиафо (САЩ) в осминафиналите, което доведе със себе си пропадане до 24-о място в световната ранглиста. Очевидно тежката 2018-а година, която 27-годишният играч изкара, все още оказва своето влияние.

Тони Надал даде кратката си оценка, като използва за основен аргумент мачовете на Гришо срещу Рафа Надал. Дотук двамата са се срещали 12 пъти, като испанецът има 11 победи. Най-драматичната от тях – и може би най-силният им мач изобщо – беше през 2017-а, когато Надал имаше нужда от 5 часа игра, за да елиминира Димитров в полуфинал на Аустрелиън Оупън с 6:3, 5:7,7:6 (5), 6:7 (4), 6:4.

За първи път те се изправиха един срещу друг в Ротердам през 2009-а, като тогава Надал също изпита трудности да сломи българина – 7:5, 3:6, 6:2. „Много добре помня, когато той игра срещу Рафа за първи път”, коментира Тони Надал, който ще бъде специален посланик на стартиращия в началото на февруари турнир Sofia Open 2019.

„Тогава си помислих, че гледам един бъдещ номер едно в света. Григор трябва да бъде много по-силен психически, особено в ключовите мигове от мачовете си. Психиката е най-важният аспект в тениса”, добави Тони Надал.

Още по темата:

Гришо с регрес 3 места в ранглистата, Федерер също загуби позиции

Григор Димитров се прибра в родния Хасково

Експерт: Роджър, Ноле и Рафа затриха генерацията на Григор

Секссимволът за 2019-а си купи автограф от Гришо

Гришо се похвали за среща с легенда