Александър Донски отпадна във втория кръг на квалификациите на Sofia Open, след като отстъпи с 3:6, 2:6 пред Андреас Сепи (Италия). Ето какво каза след двубоя 23-годишният българин пред официалния сайт на турнира.

– Алекс, опитът победи. Какви уроци научи ти от двубоя ти срещу носителя на 3 титли от ATP тура и бивш №18 в света Андреас Сепи?

– Нивото е различно. Той е много по-стабилен от основна линия, а аз имам много какво да подобрявам в играта си и движението от основна линия. Много от топките ми падаха в краката и не можех да се справя с тях. Сепи сервира прецизно през целия мач. Не влагаше толкова много сила, но ударите му бяха много точни и ми беше трудно да свикна с началния му удар. Това му даде самочувствие да играе по-отпуснато. Аз знаех, че ако не си държа сервиса шансовете ми са много малки.

– В първия си мач успя да постигнеш обрат. Днес имаше една възможност да направиш пробив и това да ти вдъхне повече самочувствие. Това ли ти липсваше?

– Щеше да бъде добре ако го бях пробил поне един път. Да получа доза самочувствие и от основна линия да започна да си вярвам повече в ударите. За съжаление не се случи.

– Какво е усещането да играеш срещу състезател на такова ниво?

– Сепи е голяма легенда в нашия спорт. Задържа се в Топ 100 много дълго време. На 37 години е, с много опит. За мен бе страхотно да видя какво е да се изправя срещу подобен играч. Знам в каква посока да работя и как трябва да изглежда моята игра.

– Какво спечели за себе си от тези два мача в квалификациите на Sofia Open?

– Ментално придобих самочувствие, че мога да побеждавам топ играчи. Това беше една ментална бариера, която успях да отключа. Не съм много далеч, трябва да продължа да работя върху детайлите и постоянството ми. Физически се чувствам много добре на корта. Трябва обче още работа и скоро време ще съм там.

– Участието ти на Sofia Open 2021 продължава. Предстои ти двубой на двойки в тандем с Димитър Кузманов. Какво очакваш от сблъсъка, който ви предстои срещу Кен Скупски и Джони О’Мара?

– Миналата година с Васко Младенов се представихме доста добре. С Мико не сме играли заедно много на двойки. Мисля, че ако изпълняваме добре сервис и сме стабилни на ретур, ще имаме своите шансове. И двамата сме силни играчи на воле, както и от задна линия. Със сигурност имаме шансове да победим.