19-годишният Пьотр Нестеров стана петият българин с победа на турнира по тенис от сериите АТП 250 Sofia Open в зала „Арена Армеец“, който се провежда в българската столица.

25 снимки

Нестеров надигра в първия кръг на квалификациите 270-ия в световната ранглиста италианеца Салваторе Карузо със 7:6(4), 6:4 за два часа и 16 минути игра.

Съперник на 884-ия в света българин в спор за място в основната схема на турнира ще бъде представителят на Швеция Драгош Николае Мадараш.

Пьотр Нестеров изостана с 1:3 гейма в началото на първия сет, но навакса до 4:4. Последва размяна на пробиви, българинът поведе с 6:5, а в последвалия тайбрек бе по-стабилен и спечели със 7:4.

Във втория сет Нестеров започна с пробив и аванс последователно от 2:0 и 3:1 срещу бившия номер 76 в ранглистата при мъжете Карузо. До края на мача българският тенисист удържа преднината си от два гейма и не допусна пробив, с което триумфира срещу седмия в предварителната схема на пресявките Савлаторе Карузо.

„Чувството е неописуемо. Бих искал да благодаря на всички хора, които ме подкрепяха днес. Посвещавам тази победа на Александър Лазаров, който много ме подкрепя и ми дава полезни съвети как да се справя“, коментира Пьотр Нестеров след успеха си „Арена Армеец“.

„Разбира се, напрежението го имаше, но просто се опитах да играя за всяка точка, без да мисля за резултата. Няма да лъжа, накрая бях доста уморен“, добави още тийнейджърът.

Нестеров ще участва и в надпреварата на двойки на Sofia Open.