Точно 12 дни ни делят от старта на най-голямото спортно събитие в България за 2019 година – тенис шоуто Sofia Open. Световният елит на аристократичния спорт ще завладее България от 3 до 10 февруари. "Арена Армеец" е домакин на битките от най-силния и атрактивен турнир в света от категория АТР 250 за годината. В дните преди старта продължаваме рубриката "Звездите на Sofia Open 2019". Нека заедно се запознаем с любопитни факти за тях и да отброяваме с нетърпение дните до старта!

Днешният ни герой е словакът Мартин Клижан, за когото това ще бъде четвърто участие на Sofia Open. Той е едно от двете деца на Дарина (университетска преподавателка) и  Милан (генерален мениджър на електрическа компания). Сестра му Наталия също се занимава с тенис, но на любителско ниво. Роденият в Братислава през 1989 г. Мартин постига най-големите си успехи като юноша, а върхът му е титлата от „Ролан Гарос” през 2006-а. Следващото лято дебютира в АТР тура във Вашингтон, а едва на 18 години бе повикан и в отбора на Словакия за Купа "Дейвис".

Трудните моменти в кариерата на Мартин са през 2012 и 2013 г., когато спечели няколко Чалънджър турнира, но въпреки това изпадна от Топ 100 на света. През 2014-а обаче отново е във вихъра си. В началото на май словакът спечели турнира в Мюнхен, след като тръгва от квалификациите. На финала той победи италианеца Фабио Фонини и се завърна сред първите 100 в света. В момента Мартин е 38-и в ранглистата, като вече има зад гърба си шест титли на сингъл и четири на двойки от календара на АТР.

Извън корта Клижан е изключително интересна личност. Признава, че като дете е искал да стане полицай.

„Още, когато бях на 6 години, пишех глоби на баща ми за неправилно паркиране. Сега може би се опитвам да бъда като лошото ченге на корта“, казва с усмивка Мартин.

По това време Клижан вече тренира тенис. Първият му допир с аристократичния спорт е още като тригодишен. За разлика от повечето тенисисти на неговата възраст, които са пленени от играта на Андре Агаси и Пийт Сампрас, идолите му на корта са Марат Сафин и Горан Иванишевич. Признава, че в свободното си време обича да играе компютърни игри, но често може да бъде видян на ледената пързалка със стик в ръка. „Ако не беше тенисът, щеше да е хокеят на лед“, откровен е Клижан.

Мартин харесва и колоезденето, тъй като в семейството му има олимпийски шампион. Братовчед му Радован Кауфман печели злато на паралолимпиадата в Сидни през 2000 г.


Мачовете от Sofia Open може да гледате в каналите на DIEMA XTRA и на PLAY DIEMA XTRA.