Алекс де Минор и Джон Милан дадоха солиден аванс от 2:0 на Австралия срещу Босна и Херцеговина в квалификационния кръг на Купа Дейвис.

В първия ден от сблъсъка в Аделаида Милман победи първата ракета на Босна Дамир Джумхур с 6:3, 6:2, след което Де Минор се справи с шампиона от Sofia Open 2018 Мирза Башич - 6:3, 7:6(0).

Интересен факт е, че и за двамата това бяха първи победи за Купа Дейвис. "Сбъдната мечта е за мен, много съм щастлив, че най-накрая успях да спечеля за моята страна в Купа Дейвис. Мисля, че е невероятно, че също и Джон Милман постигна първата си победа", сподели Де Минор.

В събота австралийците имат шанс да узаконят класирането си за финалния турнир в Мадрид между 18 и 24 ноември. Това ще стане, ако в двойковия мач Джон Пиърс и Джордан Томпсън победят Мирза Башич и Томислав Бъркич.

В същото време Италия поведе с 2:0 на Индия в друг квалификационен мач. Това стана след победи в по два сета на двама от участниците в Sofia Open 2019 - Андреас Сепи и Матео Беретини.

Сепи постигна 23 уинъра по пътя към победата с 6:4, 6:2 над Рамкумар Раманатан. Беретини пък се нуждаеше само от 57 минути за успеха с 6:4, 6:3 над Праджнеш Гунесваран. В събота Симоне Болели и Марко Чекинато ще опитат да направят третата финална победа, но срещу тях ще бъдат специалистите на двойки Роан Бопана и Дивиж Шаран.

Сърбия също води с 2:0 на Узбекистан. Душан Лайович победи Санжар Файзиев със 7:6(4), 6:4, а Филип Краинович се справи дори по-лесно с Денис Истомин - 6:2, 6:4.

Единственият сблъсък с вече изиграни два мача, в който резултатът е 1:1, е този на Китай и Япония. Же Ли поведе за Китай след 6:3, 6:2 над Йошихито Нишиока, а Таро Даниел изравни след 7:6(3), 6:4 над Же Джан.