През 2018 г. Александър Лазаров стана държавен шампион на открито и спечели титлата от Държавното отборно първенство. Алекс триумфира на турнир в Грузия, без да загуби сет и завърши годината със силно представяне на турнири в Катар. Лазаров даде специално интервю за сайта на Българската федерация по тенис.

- Алекс, как определяш за теб изминалата 2018 г.? Доволен ли си от представянето си?

- 2018-та беше една интересна за мен година. Цяла година пътувах сам по турнирите, което беше нещо ново и също така много ценно. Когато няма кой да ти помага и да бъде до теб, се научаваш да бъдеш по-отговорен и да обръщаш внимание на неща, на които досега не си. Понякога става доста скучно, но с времето се свиква. Доволен съм, че успях да се справя с напрежението и трудните моменти.

- Завърши годината с турнири в Катар. Там записа няколко много добри победи. Смяташ ли, че завърши годината в добра форма?

- Към края на сезона, когато заминах първо за Тайланд, а след това за Катар, бях тръгнал с нагласата, че турнирите ще бъдат доста слаби. В последствие се оказа точно обратното, турнирите бяха може би най-силните фючърси, които съм играл досега. В Катар и на трите турнира първите 8 поставени се намираха в първите 450, а първите двама бяха около 250. Най-значимата победа ми беше четвъртфинала срещу Аслан Каратцев, с когото играхме 3 сета около 3 часа. Преди години беше стигнал до номер 150 в света. Представих се добре въпреки натрупалата се умора и да, мога да кажа, че се чувствам в една добра форма.

- Спечели титлата на турнир в Грузия с пет победи без нито един загубен сет. Там ли беше най-силното ти представяне?

- В Грузия беше забавно, условията за игра не бяха от най-добрите и беше много трудно най-вече от психическа гледна точка. Бях се подготвил много добре преди да замина, играех спокойно без напрежение и не се изненадах, когато спечелих титлата, без да загубя сет.

- През 2018 г. стана държавен шампион на сингъл на открито и спечели титлата от Държавното отборно първенство. Как оценяваш тези успехи и трудно ли стигна до тях?

- Когато си уверен в себе си нещата, започват да се случват, така беше и с титлата на Държавното. Важно бе да спечеля, защото мисля, че преди титлата миналата година бях загубил 3 финала и вече си бях създал нещо като комплекс от тези Държавни първенства.

- Изигра много добър мач срещу 136-ия в света Оскар Оте, но не успя да стигнеш до победата на „София Опън". Имаше сет аванс преднина, но какво не ти достигна да затвориш мача в своя полза?

- Турнирът в зала "Армеец" всяка година е добър за мен, но винаги нещо малко не ми достига. Откакто се провежда, съм изиграл всеки един мач на много високо ниво, но накрая резултатът е все един и същ. Това "малкото", което не ми достига осъзнах, че всъщност изобщо не е "малко", а много комплексно и сложно, което отнема време. Става дума за тренировката. Според мен всичко опира до качествената тренировка. Когато си тренирал правилно и можеш да разчиташ на играта си, напрежението не играе роля. Това е лично мое мнение.

- Ще участваш ли на Държавното първенство, което дава „уайлд кард" за новото издание на турнира в София?

- Сега ще играя на Държавното, подготвям се много добре и съм доволен, очаквам да бъде интересно, както беше миналата година. Ще видим какво ще стане, чакам с нетърпение.

- На какви други турнири ще участваш в началото на годината?

- Нямам планове за други турнири в момента, така че съм се фокусирал изцяло върху Държавното.

- Какво си пожелаваш за новата година?

- За Новата година си пожелавам най-близките ми хора да са щастливи, аз имам всичко необходимо.