Най-добрият български тенисист Григор Димитров започна работа с нов треньор в началото на годината. За подготовката на българина вече се грижи Данте Ботини, който дълго време работи с Кей Нишикори.

Треньорът на Григор даде интервю пред Пол Кинг за подкаста на ATP, в което разкри детайли около работата си с първата ни ракета.

– Как се стигна до съвместна работа с Димитров и каква оценка би дал на представянето му през настоящия сезон?
– Още след края на сътрудничеството си с Кей Нишикори, проведохме разговор с Григор. Попита ме дали имам желание да бъда негов треньор, но се наложи да му откажа, тъй като вече се бях договорил с Николас Джари. Двамата отново влязохме в контакт в края на 2020 г., когато вече не бях част от екипа на Джари. Пристигнах в Монте Карло за три дни, които бяха нещо като пробен период. Не проведохме много тренировки, но за сметка на това разговаряхме дълго време.

Веднага си паснахме и започнахме работа заедно официално през предсезонната подготовка преди отпътуването за Австралия. Годината започна страхотно - той игра отлично на Australian Open. За жалост, на четвъртфиналите се появи контузията в гърба, но смятам, че цялостно до момента се справяме много добре.

– Григор притежава невероятен талант и със сигурност е вълнуващо да се работи с него, но сякаш има нужда от помощ, за разгърне напълно своя потенциал?
– Да, така е. Всички са наясно с неговия талант и с възможностите му на корта, а също така е перфектно подготвен и физически. Това, на което трябваше да обърнем внимание, бяха някои по-специфични неща в тактически план, като например начина му на игра срещу определени тенисисти и нагласата, с която влиза в срещите. Дотук имаме само четири турнира заедно, така че все още се опознаваме. Надявам се, че сезонът ще бъде успешен за нас.

– В свое интервю си споделял, че когато за пръв път си тренирал с Григор, си бил изненадан от някои от нещата, на които е способен. Би ли ни разказал повече за това?
– Тогава исках да кажа, че той пласира няколко феноменални удара. Удивителното беше как направи така, че някои от тези изключителни трудни отигравания да изглеждат лесни. Бях наистина силно впечатлен. Работих 9 години с Кей Нишикори, който също притежава страхотен талант, но Григор бях възхитен с каква лекота прави някои много трудни неща.

– Имайки предвид факта, че Димитров скоро навършва 30 години, как провеждате тренировките и как се подготвяте за мачовете?
– Понякога е лесно, друг път – не. Не е младо момче, на което можеш да кажеш много неща и той веднага да ги промени. Григор вече си има изградена идентичност и игрови стил; свикнал е да прави нещата по определен начин, така че в случая ключовото е да успееш да влезеш в главата му. Много е важно това, че си говорим много, защото мога да му дам съвети, изхождайки от начина, по който аз виждам играта, и едновременно с това да го накарам да ми има доверие.

– Ти си треньор, който непрестанно окуражава играчите си. На турнира в Акапулко това отново си пролича. Това твоят обичаен подход ли е, или някои тенисисти имат нужда от подобен тип мотивация?
– Бих казал, че това е естественият ми стил. Винаги се стремя да бъда позитивен и да гледам от добрата страна на нещата. Разбира се, когато забележа нещо, което не е по начина, по който трябва да е, го споделям със състезателя си, но харесвам да завършвам тренировките си позитивно.

В разговорите си с играча не спестявам лошите неща, но обръщам повече внимание на позитивите и на начина, по който той би могъл да се усъвършенства. Мисля, че това е от особена важност не само за тенисистите, но и за всеки един човек. Тренировките обхващат голяма част от моето ежедневие и ако след тях се прибирам с лоши чувства вкъщи, значи нещо не е наред. Именно по тази причина винаги се опитвам да разведрявам обстановката в края на заниманията.

– Как се държиш обикновено по време на двубоите?
– Аз съм много позитивен човек. Винаги се опитвам да мотивирам Григор и да го подкрепям, както и да го поздравявам за добрата игра, която демонстрира.

– По-рано спомена представянето му на Откритото първенство на Австралия. Краят със сигурност не беше този, който искахте, но въпреки това вероятно има много неща, от които сте били доволни след надпреварата?
– Да, определено. Едно от тях бе това, че той среща мнозина класни състезатели по пътя си към четвъртфинала. Бях доволен от това, което видях. Предсезонната ни подготовка беше много добра и в Мелбърн даде своите плодове - Григор се представи на високо ниво както физически, така и психически. Беше уверен в себе си, което ме направи много щастлив. За съжаление, на загрявката преди мача с Карацев той ми сподели, че нещо не е наред. Винаги е тежко да загубиш по този начин.

– Кое е нещото, което липсва на Григор, за да бъде непрекъснато сред претендентите за титлите? Очевидно е, че притежава необходимия талант, така че смяташ ли, че проблемът се крие в психическата настройка
– Мисля, че му трябва още малко постоянство. Можеш както да спечелиш, така и да загубиш, но често му повтарям, че ако ще губи, може поне да даде всичко от себе си, да играе своята игра и да играе по начина, по който неведнъж е показвал, че умее. Той е невероятен играч и е труден за побеждаване, но трябва да продължава да полага усилия и да дава най-доброто от себе си във всеки един мач.

– Откакто работите заедно Димитров, той сякаш отново започна да се наслаждава на играта и няма склонността да се отпуска така, както го е правил в миналото. Споделяш ли това мнение?
– Да, и аз така мисля. Много хора ми казват, че сега той е по-щастлив и се раздава повече. Преди често чувах това от тенисисти, които са играли или тренирали с него, но сега, когато го познавам и съм част от ежедневния му живот, също смея да твърдя, че той е по-мотивиран и се надявам това да остане така до края на годината./tennis.bg