Браво на Цветана Пиронкова! Браво на родния тенис! Ама къде е държавата! По традиция, когато има успех някой български спортист, лидерите на страната ни се надпреварват, кой първи ще изпрати поздравителен адрес. Лошо няма, ама . . . някой от тях замислил ли се е как е постигнат този успех?! Отговорът е: Въпреки всичко!

Пиронкова би на ¼-финал на Уимбълдън - веднага писма от Първанов и Борисов. Пиронкова загуби ½-финала в Лондон и пак поздравления. Но не срещнах писмо от спортния министър Свилен Нейков! Отпуска ли е? Или . . .?

Цвети вече ще е в Топ 35 на света от 5 юли! Това е водещото, а не колко е спечелила с това си историческо класиране на ½-финал на турнир от Големия шлем. Пари се изкарват, а тя каквото вземеше, веднага инвестираше в следващата надпревара.

Но на мен ми е болно, защото за това момиче, а и за млади тенисисти като Григор Димитров, Виктория Томова (ако не знаете първият е шампион на Уимбълдън при юношите, а Вики – европейска шампионка за девойки до 14 години) и много други няма отпуснати пълни средства за олимпийска подготовка!!!

Да! Тенисът не отговаря на критериите за олимпийска подготовка на Министерството на физическото възпитание и спорта! Проблемът е, че няма европейски и световни първенства, а турнири всяка седмица. Така за българските тенисисти няма пълно (колкото и да е голямо) субсидиране, а едва толкова, колкото отговаря според третата категория на критериите. Досега олимпийски шампион получаваше 1300 лв., световен първенец – 1000 лв., а европейски - 800 лв. Олимпийски медалисти от последните Игри имат право на олимпийска подготовка за 4 години, като се задължават ежегодно да участват в тестовата програма и състезания. При медалистите от световни първенства (мъже и жени), както и при класиране от ІV до VІІІ място на олимпийски игри, получават 2-годишно премиране. В края на миналата година Свилен Нейков и неговите съветници обещаха увеличаване контрола върху олимпийската подготовка с проверки на всеки 3 месеца и корекция на финансирането на програмата.

И за да докажа, че това не са празни приказки, ще Ви цитирам малко от „Програма за олимпийска подготовка” утвърдена на преди половин година от министъра на физическото възпитание и спорта: „Програмата отрежда централна роля на лицензираните спортни федерации по олимпийски видове спорт, чиято е отговорността за организиране и провеждане на подготовката и реализацията в различните нива на спортното майсторство – елитни спортисти и резерв. Висока оценка ще се дава за постигане на призови класирания на спортистите на олимпийски игри и на световни и европейски първенства”.

В глава „Бенефициенти и обхват” откриваме, че спортните федерации с проекта предлагат за включване в Програмата за олимпийска подготовка отбори или спортисти по нива, които имат класирания на последно проведените олимпийски игри и световни първенства от I до VІІІ място, и европейски първенства от I до VІ място. Чак в края на текста за трето ниво „Звено от олимпийски резерв” за финансиране е описано: „Включват се състезатели от националните отбори за мъже и жени, талантливи юноши и девойки с високо ниво на фактори обуславящи спортните резултати. По приложена сравнителна таблица на планирани и постигнати спортни резултати в основните състезания (световни и европейски) през предходната година. Спортни федерации, включени в Програмата за олимпийска подготовка, могат да предлагат: спортисти с потенциал за спортно развитие и постигнати реално конкурентни на международно ниво спортни резултати по олимпийски дисциплини, потвърдено с експертно становище на БСФ и дирекция СВП към МФВС”.

Еми, това е! Думите са хубаво нещо, могат да те зарадват, стоплят и окуражат, но не и да те нахранят, да ти платят наема на зала за тренировки, да ти купят нова ракета, да те закарат на следващия турнир. . . Дано все пак Цвети, Гришо, Вики и останалите да получат адекватно внимание, за да им се радваме и на Летните олимпийски игри в Лондон`2010, в Рио де Жанейро`2016 и т.н. Надежда все пак има, защото Бойко Борисов играе тенис!