Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова отпадна в полуфиналите на „Уимбълдън”, след като загуби в три сета от Вера Звонарьова. Рускинята спечели двубоя с 3:6, 6:3, 6:2 и си осигури място в заключителната среща, където ще спори с победителката от другия полуфинал между Серена Уилямс и Петра Квитова.

 

 

В началото на първия сет играта беше равностойна, след като и двете тенисистки печелеха убедително своите подавания. Това обаче продължи само до шестия гейм, в който Цвети реализира първия пробив в срещата и поведе с 4-2. При 5-3 за българката тя поведе с 40:0, имаше три сетбола и се възползва от последния от тях, за да затвори частта след само 32 минути.

 

 

Пиронкова доминираше тотално на централния корт и с няколко прекрасни изпълнения предизвика публиката да я аплодира бурно, както и коментаторите да се възхищават на класата й.

 

 

Вторият сет стартира по идентичен начин, но първа до пробив този път стигна Звонарьова. Тя сервира първа и спечели гейма на нула, а при 3:2 в нейна полза при подаването на Цвети рускинята стигна до първи брейкпойнт в двубоя, от който се възползва и поведе с 4:2. Пробивът се оказа решаващ, след като при 5-3 Звонарьова имаше три сетбола и реализира първия от тях, изравнявайки резултата в мача – 1:1 сета.

 

 

Началото на третия сет бе ужасяващо за първата ни ракета, която допусна пробив в още в първия гейм, а в третия едва се спаси от нов, но се справи с три брейкпонта и в крайна сметка спечели подаването си. Всичко хубаво за българката обаче свърши дотук. Тя допусна нов пробив, след който Звонарьова поведе с 4:1 и не изпусна инициативата до края. Въпреки че даде всичко от себе си, Цвети не успя за пробие съперничката си в следващия гейм и преднината на Звонарьова набъбна на 5:1. Пиронкова взе следващото си подаване, но не можа да се противопостави на Вера при нейното и загуби частта с 2:6, а съответно и мача.

 

 

Така най-добрата ни тенисистка приключи участието си в най-престижния тенис турнир, но записа името си със златни букви в историята, след като стана първата българка, играла полуфинал на „Уимбълдън“.

 

 

Мачът по точки:

 

 

Звонарьова взе третия сет с 6:2. Рускинята спечели мача с 2:1 сета.

 

Българката взе подаването си. 5:2 за Звонарьова, рускинята сервира за мача.  

 

Пиронкова изпусна отлична възможност да върне един от пробивите. Рускинята обаче показа много мощна игра и взе подаването си - 5:1 за Звонарьова.

 

Нов пробив в подаването на Цвети. 4:1 за Звонарьова. Рускинята играе солидно, но и показва доста разнообразна игра, като на моменти рискува повече от Пиронкова.

 

Пиронкова бе много близо да стигне до пробив. Въпреки това, рускинята не се даде и спечели подаването си. 3:1 в полза на Звонарьова.

 

Звонарьова притисна Цвети, но българката запази самообладание и концентрацич и успя да си вземе подаването. 2:1 в полза на рускинята в третия сет.

 

Рускинята поведе с 2:0 в сета. Пиронкова показва признаци на умора.

 

Звонарьова проби Цвети в първия гейм на третия сет. 1:0 за рускинята.

 

Вера Звонарьова взе втория сет след 6:3. Цвети Пиронкова за първи път губи сет от началото на Уимбълдън. 1:1 в сетовете.

 

Пиронкова си взе подаването - 5:3 за българката, но рускинята не вложи усилия в разиграванията.

 

Звонарьова се разигра и продължава уверено към затварянето на сета. 5:2 за рускинята.

 

Рускинята проби Цвети - 4:2 за Звонарьова.

 

Звонарьова поведе с 3:2. Българката измъчи своята противничка, но рускинята взе подаването си.

 

Трудно, но Цвети стига до 2:2. Звонарьова поведе с 0:30, българката успя да се върне и поведе 40:30. Рускинята изравни. След две равенства, Пиронкова спечели подаването си.

 

Звонарьова отново взе подаването си на нула - 2:1 за рускинята.

 

С лекота Цвети изравни за 1:1, остави на рускинята да вземе само една точка.

 

Звонарьова взе на нула подаването си в първия гейм от втория сет - 1:0 за рускинята.

 

Пиронкова поведе с 1:0 сета. Българката спечели сета след успех с 6:3 гейма.

 

Пиронкова взе една точка, но загуби гейма. Резултатът е 5:3 в полза на българката.

 

Цвети се поизмъчи в седмия гейм, но все пак със стабилна игра поведе с 5:2 след 40:30.

 

Пиронкова проби Звонарьова и след 15:40 поведе с 4:2.

 

Пиронкова без особен проблем повежда с 3:2.

 

След 40:30 Звонарьова взе подаването си за 2:2.

 

С разнообразна игра, Пиронкова успя да вземе подаването си и резултатът вече е 2:1 гейма в полза на българката.

 

След 40:0, Вера Звонарьова изравни на Цвети за 1:1

 

Цветана Пиронкова поведе на Звонарьова с 1:0 гейма в първия сет.