Българският скиор - Алберт Попов, говори ексклузивно пред Gong.bg часове след деветото му място в крайното класиране по време на слалома на Олимпийските игри в Пекин 2022. Алберт призна, че донякъде го е яд, тъй като знае неточностите, които е допуснал, и не е успял да се класира по-напред, но скромно призна пред нашата камера, че въпреки това, той се радва на постигнатото от него.

Попов призна с кого е разговарял минути след записаното време, а също така и какви са бъдещите му планове през сезона в оставащите спускания за Световната купа.

„Донякъде ме е яд, но в крайна сметка съм много щастлив. Смятам, че когато преспя съвсем ще изчезне ядът, но в нашия спорт има спортна злоба. Знаейки какво са 36 стотни и някои неточности, дори една от тях да не се бе случила, спокойно имаше шанс за медал, но гледам напред и се надявам в някоя от Световните купи да се реванширам“, започна Попов.

Gulliver/GettyImages
18 снимки

„В първия манш имаше грешка в позицията ми в стръмната част. Не бях достатъчно напред в горната част на тялото и не контролирах ските през цялото време, след което рязко започнах да трупам пасив. Във втория манш загубих голяма част от времето си на старта, тъй като имаше трудни следи, които ако не ги уцелиш, не успяваш да набереш скорост. Това са четирите първи врати от старта, а на третата ми отплеснаха ските. Грешката е, че ската не вървеше по релси и я изпуснах. Може да се види още на първата контрола, че губя тези 44 стотни. Дори там може да се крият тези 36 стотни. Въпрос на късмет и шанс е“, продължи скиорът ни.

„Това са страхотни резултати за България. Колкото повече българи имаме в елита на спортовете, толкова по-добре за страната ни. Тези резултати стоят в историята. Спомняме си резултатите на Петър Попангелов, които са от 30-40 години. Надявам се все по-често да правим такива резултати“.

„Доволен съм от резултатите ми, тъй като съм по-зрял спрямо Корея. Чувствах се по-готов, дори на гигантския, където нямам много тренировки. Просто реших да се пробвам и дам всичко от себе си. В първия манш ми беше трудно, но при втория показах силно спускане и се изненадах. В слалома се носеше страхотно спокойствие, бях уверен. Знаех, че с тези скиори съм карал последните 3-4 сезона. Знам всеки какво може, знам, че съм ги побеждавал. Когато имаш това усещане, ти се чувстваш един от тях и не ги гледаш като непобедими звезди, а напротив. Много хора ми писаха и се опитвам да върна, отговоря, но са наистина много. Днес малко ме натисна и умората, тъй като до този момент стискахме зъби и да не се отпуснем преди старта. Бях се отдал изцяло на тези два старта, не разговарях с медии. Исках да съм концентриран и покажа какво мога. Смятам, че беше добро решение от мен. В момента, в който отмина състезанието, рухнах. Горе беше зверски студено и когато се стоплих, ми се доспа. Вече тайничко мечтая за вкъщи. С приятелката и родителите ми се чухме веднага“, анонсира Аби.

„Стефка Костадинова ми звънна още във финалната зона и ми каза много силни думи от много силен спортист. Трогна ме и ѝ благодаря. Това са хората, с които се чух. Стефка ми каза: Браво, моето момче! Страхотен си, наслаждавай се! Направи страхотен резултат, наслади му се, млад си и имаш години пред теб“. Готино беше, зарадвах се“.

„Посвещавам представянето си в Пекин на отбора и екипа си, тъй като това че съм аз там, спускам се, правя резултата, а камерите снимат мен, смея да твърдя, че всеки един от нас има своите лишения към семейство, близки. Имаме една и съща цел – аз да стигна все по-напред, но това е мотор, който не може да върви без отделните си частици и заради това посвещавам резултата на тях. Продължаваме със Световната купа и се прибираме само за три дена. В тях ще трябва да обърнем разликата в часовете, да си починем и да тръгнем към Австрия, където ще се готвим за състезанията в Германия в Гармиш-Партенкирхен на 26 и 27 февруари. Надявам се да ми паснат тези два слалома и да си върна загубата“, коментира Алберт Попов пред нашата медия.