Отборът на Швеция спечели златните медали в мъжкия турнир по кърлинг на Олимпийските игри в Пекин, след като във финалната среща се наложи над тима на Великобритания с 5:4. Скандинавците се нуждаеха от екстра енд, за да стигнат до титлата.

Шведите, водени от капитана си Никлас Един, успяха да поведат с 3:1 след третия енд, но след това Великобритания със своя скип Брус Моуат стигнаха до равенство 3:3 в седмия енд. До края на мача обаче тимът Швеция показа здрави нерви. Скандинавците дръпнаха с 4:3 в осмия енд. Великобритания стигна до нов паритет в последния десети енд и така се стигна до решителен екстра енд.  Шведите имаха предимство да имат последния камък, което в крайна сметка се оказа ключов фактор. Противникът рискува при последния си опит, който бе неуспешен и скандинавците грабнаха напълно заслужено златото.

Интересно е, че двата отбора се срещнаха и по-рано в турнира, като победата тогава бе за Великобритания със 7:6. Двата тима играха един срещу друг и във финалите на последното европейско и последното световно първенство, макар че в тях Великобритания участва като Шотландия. 

Канада спечели бронзовите медали, след като в малкия финал се наложи над тима на САЩ с 8:5.

Кърлинг, мъже:

1. Швеция

2. Великобритания

3. Канада