Тази сутрин двама от най-добрите ни скиори Алберт Попов и Камен Златков се прибраха от китайската столица Пекин, където взеха участие на Зимните олимпийски игри, където Попов записа 9-о и 17-о време съответно в слалома и гигантския слалом, докато Златков кара силно в първия манш на слалома и даде 20-о време, преди да не успее да завърши във второто каране.

„Много сме доволни и щастливи, като го преспахме, оценяваме резултата. Имаше и малко яд, въпреки всичко целият екип сме много доволни. Радвам се, че показвам една стабилност и си позволявам да атакувам така, както искам. Има го и съм си казал, че някъде ще го върна. Последните стартове от Световната купа също го имаше. Радвам се, че съм здрав и в добра форма и ще се надявам на по-високи класирания. Пистата беше доста специфична, равна, накрая имаше доста стръмно. Най-трудното на тази Олимпиада беше теренът, видяхме, че и Шифрин не успя да се справи с материала. Затова отидохме и по-рано, с Камен пристигнахме по-рано, показахме добри спускания“, бяха първите думи на Попов.

Rostislav Grancharov / LAP.bg
26 снимки

 „Разбира се, още в предишните стартове съм давал по-добри времена от тях. Това ти дава увереност. Силите обаче са доста изравнени, всеки в топ 30 може да стане първи. Просто трябва да е твоят ден.„За момента не говорим за фактор, първо трябва да се потренира доста, да се почувствам добре върху ските, но смятам, че като поработим лятото, трябва да мръдна малко и с номерата, защото с тази стартова позиция е почти невъзможно. Имаме го в главите си, ще го помислим“, продължи той .

„Оттук-насетне, продължаваме със Световната купа – два слалома в Гармиш, вечерен слалом във Флахау и след това финалите. Гледат ни като конкурентноспособни, те все са свикнали да са на върха. Когато дойдат малки отбори, разбира се го виждат, осъзнават, че нашите постижения понякога са по-големи и от техните. Имаме по-малки състави, школите на големите нации имат хиляди деца, излизат пет, които са страхотни таланти и други десет, които чакат тяхното време да дойде. С Камен сме минали дълъг път, мисля, че ни трябва още малко увереност и като цяло ще стане“, завърши Попов.

„Това е един много тежък спорт, определено когато сме двама, можем да си помагаме доста. Това, че прави по-силни резултати от мен, ми дава увереност да го преследвам, когато карам. Въпреки че сме по-малка нация, това е позитив и ни улеснява. За нас двамата ни трябва време и още много работа, за да сме сред най-добрите. Не разполагаме с това, с което разполагат алпийските нации, но показваме, че можем да се борим с най-добрите. Не съм напълно доволен, не успях да запиша едно добро класиране“, каза Златков относно карането си в слалома.

Той бе категоричен, че не съжалява, че не е участвал в гигантския слалом.

„Доволен съм, че се намирам в добра форма, смятам, че в следващите състезания мога да покажа по-добри резултати. Не, доволен съм, че взех това решение да не участвам в гигантския слалом. Имаше дебат в отбора ми, правил съм го преди – не мисля, че един старт повече ще ми донесе повече увереност. Това се видя в слалома, за гигантския не се чувствам толкова уверен да отделя няколко дни на тренировки там. Трябваше да нагодя ските, не мисля, че щях да покажа нещо добро, исках да покажа максимално добро представяне в слалома“, завърши родният скиор.